Prelungirea moratoriului privind acordarea cetățeniei prin investiții

În urma formării unui nou guvern la 14 noiembrie 2019, Republica Moldova a decis extinderea moratorului asupra recepționării noilor cereri privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin intermediul programului „Cetățenie-prin-Investiție” (MCBI). Moratoriul va fi prelungit cu două luni, începând cu 24 decembrie 2019.

Foto: UNIMEDIA

Decizia de a prelungi termenul moratoriului a fost luată în scopul facilitării comunicării și colaborării dintre noul Guvern și Ministerele, dar și agențiile de stat relevante. Totodată, acest termen este prevăzut și pentru evaluarea integrală a programului, din punct de vedere al beneficiilor pentru Republica Moldova și pentru cetățenii săi, dar și în scopul identificării unor modalități mai bune de gestionare a riscurilor pe care le-ar putea avea acest program.

În termen de 30 de zile de la 24 decembrie 2019, Ministerul Afacerilor Interne, Biroul de Migrație și Azil, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, dar și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor vor analiza programul și vor prezenta comisiei raportul de evaluare pentru programul „Cetățenie-prin-Investiție” .

După alte 15 zile de evaluare, Comisia va elabora și va prezenta Guvernului un raport consolidat cu concluziile și recomandările de rigoare.

De la debutul programului MCBI, opt persoane au primit cetățenia Republicii Moldova, în urma unui proces riguros de selecție. Astfel, la bugetul de stat au mai fost adăugați 545.000 de euro, prin intermediul acestui program. În prezent, sunt procesate dosarele a altor 34 de candidați, acestea având potențialul unei investiții de 3.755.000 de euro, în bugetul Republicii Moldova, prin investiții străine directe în economia țării.

Programul MCBI este și a fost unul deschis și funcțional, de la lansarea acestuia și până în prezent și se concentrează, actualmente, pe procesarea dosarelor restante, depuse până la instuirea moratoriului. În acest sens, Comisia își va începe activitatea la începutul lunii ianuarie 2020, asigurând prelucrarea minuțioasă a dosarelor depuse.

Dr. Juerg Steffen, CEO al Henley & Partners, a comentat: „Henley & Partners se angajează să-și onoreze angajamentul în raport cu toate părțile implicate în proces. Dorim să demonstrăm valoarea semnificativă și unică, a programului, pentru Moldova și pentru oamenii săi, prin intermediul cetățeniei prin investiții.

Programul poate fi un catalizator major pentru investiții străine directe de milioane de euro, motor al creării de noi infrastructuri și creator de noi locuri de muncă. Printre schimbările pozitive pe care le-ar putea oferi programul, se numără și crearea unui număr mare de locuri de muncă, la toate nivelele societății.”

Suntem angajați totalmente în prestarea serviciilor, la cele mai înalte standarde posibil. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu toate părțile interesate din Republica Moldova pentru ca programul MCBI să devină unul de succes și să se transforme într-o valoare reală, pentru economia Republicii Moldova și pentru cetățenii săi."

Despre Henley & Partners

Henley & Partners este lider mondial în planificarea cetățeniilor și a reședințelor. În fiecare an, sute de persoane înstărite și consilierii lor se bazează pe expertiza și experiența noastră în acest domeniu. Profesioniștii de înaltă calificare din cadrul companiei lucrează împreună cu o echipă din peste 30 de oficii din întreaga lume.

Conceptul de planificare a șederii și cetățeniei a fost creat de Henley & Partners în anii 90. Pe măsură ce globalizarea s-a extins, reședința și cetățenia au devenit subiecte de interes sporit în rândul numărului tot mai mare de antreprenori și investitori mobili internaționali, pe care îi deservim cu mândrie, zilnic.

Compania deține și o practică de consiliere guvernamentală care a gestionat mai mult de 8 miliarde USD în investiții străine directe. Compania a oferit consultanță strategică și în proiectarea, implementarea și funcționarea celor mai reușite programe de rezidență și cetățenie din lume.

www.henleyglobal.com

For further information, please contact:

Paddy Blewer

Group Public Relations Director

paddy.blewer@henleyglobal.com

Landline: +44 207 811 5910

Mobile: +44 774 190 9957


// console.log('no ads situation')