990 de detectoare de fum vor fi instalate în casele familiilor vulnerabile din mai multe raioane

Începând de azi, 990 de detectoare de fum vor fi instalate în casele familiilor vulnerabile din raioanele Cantemir, Criuleni, Hîncești, Leova și Ungheni.

Foto: IGSU

Detectoarele de fum, însoțite de materiale informative privind măsurile de prevenire a riscurilor, vor fi distribuite în cadrul campaniei „O casă protejată – o viață salvată”, desfășurată de Inspectoratul General de Situații de Urgență al MAI (IGSU).

Pe parcursul următoarelor săptămâni, echipajele de pompieri și salvatori vor monta dispozitivele în gospodăriile persoanelor în etate, familiilor cu mulți copii, persoanelor cu dizabilități sau celor cu venituri mici din cele 5 raioane țintă. Totodată, ei vor informa proprietarii despre principiul de funcționare a dispozitivelor și despre alte măsuri de prevenire și apărare împotriva incendiilor.

Detectoarele de fum se fixează în tavan și reacționează imediat la fum sau gaz prin producerea unui sunet puternic care avertizează asupra pericolului. Pompierii spun că riscul izbucnirii unor incendii este mai crescut în perioada sezonului rece.

Potrivit statisticii oficiale, de la începutul anului în Moldova au fost înregistrate peste 1545 de incendii, în urma cărora și-au pierdut viața 111 persoane, dintre care 5 copii, iar pierderile materiale au constituit peste 68 milioane 630 mii de lei. Una dintre cele mai frecvente cauze de izbucnire a incendiilor în acest sezon este reprezentată de utilizarea defectuoasă a sobelor și altor mijloace de încălzire.

54% dintre incendii sunt provocate de instalații improvizate. Potrivit datelor IGSU, în șase cazuri de izbucnire a incendiilor, detectoarele de fum s-au declanșat, reușind astfel salvarea oamenilor din locuință.

Detectoarele de fum au fost procurate în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, finanțat de Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și implementat de PNUD.


Pub