Image-Description
Navele care instalau gazoductul Nord Stream 2 au abandonat lucrările în Marea Baltică
Externe 23 decembrie 2019, 14:17 | 1874

Compania elvețiană Allseas care instala conducta Nord Stream 2, a retras toate navele din zona de construcție din Marea Baltică, transmite Bloomberg, care citează serviciul de presă al companiei.

Grupul de nave implicat în construcție va fi desființat, au precizat reprezentanții companiei.

În total, trei nave apartinand Allseas au luat parte la instalarea conductei de gaz, inclusiv Pioneering Spirit – cea mai mare nava din lume pentru instalarea și transportul platformelor off-shore, precum și de instalare a conductelor submarine.

Pe 21 decembrie, contractorul Gazprom a anunțat că suspendă lucrările la Nord Stream 2 din cauza amenințării cu sancțiunile americane. La câteva ore după această declarație, președintele SUA, Donald Trump, a semnat legea privind bugetul de apărare al țării pentru anul fiscal 2020, care include impunerea de sancțiuni pentru companiile implicate în construcția Nord Stream-2 și Turkish Stream. Restricțiile implică o blocare completă a tuturor activelor americane ale companiilor care fac obiectul sancțiunilor, interdicția operațiunilor cu acestea și interdicția de a calatori in SUA pentru reprezentanții lor.

Legea americana desi intrat în vigoare imediat, a oferit un tremen de gratie de 30 de zile pentru companiile implicate in proiect ca sa-si sisteze acivitatea interzisă. Acum Gazprom va trebui să descurce singur cu cei aproximativ 130 km de conductă nefinalizati. Compania are propria nava secializata in instalari de conducte la adancime, ”Akademik Chersky”. În proiect a participat si barja ”Fortuna” a companiei ruse ”Mezhregiontruboprovodstroy”.

Cu toate acestea, „Academik Chersky” v avea nevoie de o luna ca sa ajunga în Marea Baltică, iar ”Fortuna”, desi este mult mai aproape de locul ”șantierului”, nu poate lucra pe vreme rea.

În lipsa sanctiunilor, ”Allseas” ar fi putut finaliza conducta în luna ianuarie. Insa din cauza restirctiilor, termenul punerii în funcțiune a conductei se amana pana la jumătatea anului 2020.

Germania, beneficiarul Nord Stream 2, a apreciat sancțiunile SUA drept o intervenție în afacerile sale interne. De asemenea, Comisia Europeană s-a opus măsurilor restrictive. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia va răspunde sancțiunilor și, de asemenea, a promis că va termina conductele de gaz.

În ceea ce privește Turkish Stream, partea sa marină a proiectului a fost deja realizata, asa ca sancțiunile nu îl amenință de facto. Cu toate acestea, semnarea de catre Trump a legii bugetului militar american poate complica și mai mult relațiile SUA cu Turcia și asa complicate după ce Turcia a achiziționat sistemele de apărare aeriană S-400 din Rusia. Ca răspuns, Trump a exclus Turcia din programul avionului de luptă F-35.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că acțiunile SUA nu vor ramane fără răspuns și a spus ca sancțiunile împotriva Turkish Stream sunt un act de „violență împotriva poporului nostru”, precizează Pagina de Rusia.

Opinia ta contează. Comentează!