09:53:47 19.04.2024
Stiri

Rusia și Ucraina au îngropat „securea războiului”: Gazprom va plăti Naftogaz 3 miliarde de dolari în schimbul renunțării la toate procesele

Știri 23.12.2019 18:30 Vizualizări1524 Autor: Ziarul National


Rusia și Ucraina au îngropat „securea războiului”: Gazprom va plăti Naftogaz 3 miliarde de dolari în schimbul renunțării la toate procesele

Gazprom va plăti Naftogaz datoria de circa 3 miliarde de dolari decisă de Arbitrajul de la Stockholm, în schimbul retragerii de către Ucraina a tuturor plangerilor în instante și renunțării la toate procesele juridice prin care Kievul cere de l Moscova daune totale de 12 miliarde de dolari.

Părțile au luat o astfel de decizie în cadrul soluționării cererilor judiciare reciproce și în așteptarea semnării unui nou acord privind tranzitul gazelor rusești în Europa prin teritoriul Ucrainei.

Acordul, pe care companiile îl vor încheia, „prevede anularea noilor pretenții reciproce, precum si renunțarea la toate procese de arbitraj și de judecata pentru care nu există încă decizii finale” și plata de catre Gazprom a sumei acordate prin decizia Arbitrajului de la Stockholm, se arată într-o declarație semnata de șeful Gazprom, Alexei Miller, relateaza RBC și paginaderusia.ro.

Conform sursei din Gazprom, valoarea plății prin decizia arbitrajului va fi de aproximativ 2,9 miliarde de dolari, inclusiv penalitatile scurse din ziua deciziei. Această sumă a fost confirmată de reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov. Suma va fi achitata în bani, nu cu gaze sau active, scrie Vedomosti, care îl citeaza pe ministrul Energiei din Ucraina, Alexei Orzhel. Potrivit acestuia, Naftogaz ar putea încasa aceasta suma înainte de Anul Nou.

În declarația lui Miller se mai spune că Gazprom va semna cu Kievul un acord de soluționare pe cale amiabilă privind renuntarea la investigatia initiata de Comitetul de antimonopol al Ucrainei. Conform noilor acorduri, Comisia Europeană garantează că tranzitul va respecta standardele UE, iar partea ucraineană garantează independența autorității de reglementare și protejează interesele clientului de tranzit.

Totodata, va fi semnat un nou contract de tranzit pe cinci ani. Gazprom va furniza prin Ucraina 65 de miliarde de metri cubi de gaz în 2020 și 40 miliarde de metri cubi anual între 2021-2024, cu conditia stabilirii unui tarif competitiv. În plus, Gazprom și Naftogaz pot lua în considerare posibilitatea furnizării directe de gaze către Ucraina. Orzhel a menționat că contractul va fi încheiat cu posibilitatea prelungirii pe 10 ani. Tariful pentru tranzitul gazului din Rusia va crește treptat.

Acordul curent pentru tranzitul de gaz semnat pe 11 ani expiră la 1 ianuarie 2020.

Vicepremierul rus Dmitri Kozak a declarat pentru RIA Novosti că se preconizează semnarea unui contract pe cinci ani înainte de Anul Nou. „Volumele sunt suficiente pentru a răspunde nevoilor consumatorilor europeni”, a spus el, adăugând că „nu vor mai fi procese, litigii, plangeri reciproce”. Ministrul ucrainean al Energiei a adăugat că nu mai sunt necesare noi negocieri pentru semnarea contractului.

Litigiul comercial în legătură cu condițiile actuale privind livrarile de gaze către Ucraina și tranzitul acestora a fost unul dintre principalele obstacole în calea încheierii unui nou contract între Gazprom și Naftogaz. Kievul și UE contau pe un acord de tranzit pe zece ani, cu un volum anual de 60 de miliarde de metri cubi. Gazprom a oferit un contract pe un an, ținând cont de cererea prognozată a cumpărătorilor europeni de gaz pentru 2020. De asemenea, Moscova a cerut ca Ucraina sa renunțe la toate plangerile in instante din arbitrajul internațional și încetarea procedurilor legale. Ucraina a subliniat că nu intenționează să renunțe la compensațiile acordate prin decizia Arbitrajului de la Stockholm.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md