17:30:30 19.04.2024
Stiri

Destituirea lui Donald Trump: Casa Albă a ordonat înghețarea ajutorului militar pentru Ucraina la doar 91 de minute după apelul telefonic dintre președintele SUA și Volodymyr Zelensky

Știri 23.12.2019 19:00 Vizualizări1668 Autor: Ziarul National
Destituirea lui Donald Trump: Casa Albă a ordonat înghețarea ajutorului militar pentru Ucraina la doar 91 de minute după apelul telefonic dintre președintele SUA și Volodymyr Zelensky


Casa Albă a ordonat înghețarea ajutorului militar pentru Ucraina la doar 91 de minute după apelul telefonic din iulie dintre președintele Donald Trump și președintele ucrianean Volodymyr Zelensky, a dezvăluit un e-mail recent publicat, relatează BBC și Digi24.

În cursul apelului telefonic, al cărui transcript a fost declasificat de Casa Albă, Donald Trump i-a cerut liderului ucrainean să-l investigheze pe rivalul său politic, democratul Joe Biden, gest care a declanșat procedura de destituire din funcția de președinte, după ce un informator a dezvăluit detalii îngrijorătoare din conversația celor doi.

Trump a fost pus formal sub acuzare de Camera Reprezentanților, controlată de democrați, dar este puțin probabil să fie înlăturat din funcție, deoarece cazul se va judeca în Senatul SUA, unde republicanii dețin majoritatea.

E-mailul recent lansat a fost obținut de Centrul pentru Integritate Publică în urma unui ordin judecătoresc într-un caz privind libertatea de informare.

Acesta arată că un înalt funcționar al Casei Albe, Mike Duffey, a luat legătura cu oficiali de la Apărare pentru reținerea ajutorului militar acordat Ucrainei la doar o oră și jumătate după ce președintele Trump a încheiat convorbire din 25 iulie cu președintele Zelensky.

În e-mail, Duffey solicită ca Departamentul Apărării să sisteze procedura de acordare a ajutorului militar către Ucraina până la noi directive:

„Având în vedere instrucţiunile pe care le-am primit şi cunoscând intenţia administraţiei de a examina ajutorul acordat Ucrainei (…), vă rog să aşteptaţi înainte de a plăti noile fonduri promise de Departamentul Apărării. Dată fiind natura sensibilă a cererii, aş aprecia dacă aţi face-o cunoscută strict celor care trebuie ţinuţi la curent”, a scris acesta, citat de Digi24.

Cu toate acestea, partizanii republicani ai lui Trump din Camera Reprezentanţilor, într-un raport din 2 decembrie, au pledat în favoarea lui Duffey, subliniind că nu este „neobişnuit” să fie făcute astfel de cereri, potrivit Centrului pentru Integritate Publică. Astfel, senatorul republican Ron Johnson a afirmat duminică la postul de televiziune ABC că publicarea acestui e-mail nu aduce „nimic nou” în dosarul montat împotriva preşedintelui.

În schimb, senatorul democrat Chuck Schumer consideră că e-mailul reprezintă o dezvăluire „explozivă”. „Dacă nu este nimic ilegal în faptul de a reţine fondurile, de ce Michael Duffey nu a vrut ca nimeni să ştie ce a făcut?”, a scris politicianul pe Twitter, potrivit sursei citate mai sus.

Preşedintele american este suspectat că a făcut presiuni asupra Ucrainei în încercarea de a aduce prejudicii fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, care ar putea fi rivalul său la scrutinul electoral din 2020. Fiul lui Joe Biden a devenit directorul companiei de gaze naturale din Ucraina în perioada în care tatăl său era vicepreședintele SUA. Donald Trump susține că această numire a încălcat legea și ar fi insistat pe lângă actualul președinte ucrainean să pornească o investigație.

Donald Trump este acuzat căs-a folosit de funcția pe care o are pentru a face presiuni asupra președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, ca să-l determine pe acesta să declanşeze o anchetă de corupţie împotriva lui Biden. Președintele american ar fi făcut acest lucru într-o conversație telefonică, în luna iulie.

Trump a negat că ar fi condiţionat ajutorul militar pentru Ucraina de declanşarea unei anchete la Kiev împotriva fostului vicepreşedinte american Joe Biden şi a familiei acestuia. Cu toate acestea, liderul de la Casa Albă a recunoscut că a abordat cu președintele Ucrainei subiectul Biden, dar neagă că ar fi făcut vreo presiune asupra liderului de la Kiev.

Donald Trump ar urma să fie judecat, cel mai probabil în ianuarie, de către Senat, sub supervizarea preşedintelui Curţii Supreme. Republicanii deţin 53 din cele 100 de mandate din Camera superioară a Congresului, iar destituirea unui președinte se face cu o majoritate de două treimi (super-majoritate).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md