Aeroportul Internațional Chișinău a ajuns în „buzunarul” unui miliardar rus. Cine este acesta

Anticoruptie.md
23/12/2019

Compania NR Investment Limited a cedat controlul asupra firmei Komaksavia Airport Invest Ltd, care deține 95% din Avia-Invest, responsabilă de administrarea Aeroportului Internațional Chișinău, omului de afaceri rus, Andrei Goncearenko. Acesta este fost top-manager la Compania Gazprom, cu interese de afaceri în construcții, dezvoltarea infrastructurii, imobiliare și comerț. 

„În ultimii ani, Aeroportul, fiind administrat de compania concesionară, s-a dezvoltat dinamic. Este clar că dezvoltarea în continuare a aeroportului ca centru regional de transport între Europa și Asia depinde de volumul și stabilitatea investițiilor atrase. Printre prioritățile mele se numără construirea unei noi piste de decolare-aterizare pentru avioanele de mari dimensiuni, precum și a unui nou terminal, care va fi cel mai modern din regiune. Atragerea investițiilor pentru realizarea acestor planuri este sarcina mea principală în calitate de nou participant. Avem mult de lucru. Scopul nostru este să majorăm numărul anual al pasagerilor până la 5 milioane, în următoarea perioadă”, a declarat Andrei Goncearenko, potrivit unui comunicat de presă al Aeroportului Internațional Chișinău.

Amintim că, acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. La 19 august curent, compania NR Investment Limited a anunțat, printr-un comunicat, că a achiziționat 95 la sută din acțiunile companiei Avia Invest, care deține dreptul de concesiune pentru Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, statul R.Moldova nu deține nicio pârghie legală pentru a influența lucrurile la Aeroportul Internațional Chișinău, însă tranzacția dintre NR Investment Limited și Avia Invest poate fi un punct de pornire pentru ca instituțiile statului să încerce să renegocieze contractul de concesionare. La 29 august, în presă au apărut informații precum că NR Investments Ltd a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din compania Avia Invest. Guvernul a precizat însă că „nu a fost informat despre încheierea procesului de cumpărare”.

Președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și proprietății publice, Igor Munteanu, a sesizat, în august 2019 Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție privind investigarea modului în care a fost concesionat Aeroportul Chișinău. Ulterior, Serviciul Protecție Internă şi Anticorupție (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne și angajații Procuraturii mun.Chișinău au efectuat percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău.

La începutul lunii septembrie curent, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru hotărâri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, luate în perioada 2012 – 2013. Este vorba despre hotărârile privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, aprobarea concesionării activelor Aeroportului, aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului pentru selectarea concesionarului activelor, precum și reconfirmarea aprobării concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

Anticoruptie.md
23/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii