joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCum a reușit Svetlana Nițoreanu să devină primul producător de alun certificat eco din...

Cum a reușit Svetlana Nițoreanu să devină primul producător de alun certificat eco din țară

Recomandate

De cât curaj este necesar pentru a lansa o afacere în agricultură? Probabil mult, însă de și mai mult este nevoie pentru a ajunge primul producător din țară care implementează sisteme sau practici speciale pentru o anumită cultură. Lucrurile ajung a fi și mai frumoase, dacă toate acestea sunt realizate de o femeie.

Producerea alunului ecologic pentru Svetlana Nițoreanu a fost o adevărată provocare. Pe lângă faptul că însăși producerea eco necesită mai multă grijă, Svetlana a făcut un pas mult mai important, a abandonat munca de birou de dragul agriculturii. Nu a ales calea de a cultiva în sistemul convențional, binecunoscut în rândurile producătorilor, ci a optat pentru producerea eco, ajungând să fie primul producător de alune certificate ecologic din țară.

„În anul 2016 producerea alunului în sistemul ecologic era ceva inedit pentru țara noastră. Am participat în cadrul unui concurs unde trebuia să prezentăm o idee inovativă, am studiat bine piața locală și nu am identificat nici un producător de alune certificate ecologic. Acest lucru ne-a oferit și mai multă siguranță în reușita unei afaceri cu alune. Toate începuturile sunt grele, însă problemele sunt indicatorul unui viitor prosper. Spre regret, la noi în țară nu este dezvoltată cultura consumului alimentelor eco, dar noi credem că vom izbuti să dezvoltăm generații ce vor avea grijă de mediu. Producerea eco este un trend al viitorului. Fiecare poate deveni un agent al schimbărilor în Moldova”, ne-a spus Svetlana Nițoreanu.

Având valori și viziunea clară despre cum trebuie să arate o plantație de alun eco, a început a studia de sine stătător tehnologia de producere. Iar după ce a vizitat expoziția Biofach din Germania, a înțeles că tot efortul pe care-l depune se merită, iar ambiția o determină să creadă că va reuși să cucerească și consumatorii autohtoni.

„Avem 10 hectare de alun certificat ecologic, însă dorim să majorăm suprafața consolidând câteva parcele de teren. Am plantat 3 soiuri cu utilizare universală: Adîgeiskii – 1, Ata-baba și Cercheskii – 2 ce cresc de ani buni în condițiile Republicii Moldova și fac față provocărilor cum ar fi gerul, seceta sau bolile și dăunătorii. Cred că sunt soiuri potrivite, ce vor fi pe plac consumatorilor. Nu ne sperie faptul că la noi nu este dezvoltat consumul de alune eco, din contra, înțelegem că ne revine și rolul de a le promova și identificăm puteri pentru a deveni un motor al acestei mișcări”.

A optat pentru un organism de certificare național și susține că este varianta optimă, atât timp cât nu este acoperită cererea pe piața locală. Nu uită niciodată de câtă grijă are nevoie o plantație eco și este gata mereu, împreună cu soțul, de a testa ceva nou și implementa schimbări.

„Avem atât plante cu o tulpină, cât și cu mai multe, astfel, putem analiza singuri care sunt avantajele și dezavantajele. Plantele cu o singură tulpină arată mai bine, însă mai multe tulpini ne permit să majorăm durata de viață a plantației, înlocuind părțile bolnave sau afectate de vreo calamitate. Totuși, fiecare producător decide ce e mai bine pentru el. Aplicăm produsele admise în agricultura ecologică, consultându-ne de fiecare dată cu Organismul de Inspecție și Certificare. Este foarte important de a comunica permanent. Nu am testat încă eficiența îngrășămintelor foliare, dar o vom facem neapărat pe măsură ce plantele vor crește și vor avea nevoie. Am instalat sistemul de irigare, seceta a devenit un fenomen tot mai întâlnit la noi. În acest an am optat pentru înierbarea spațiului dintre rânduri, arbuștii deja sunt suficient de dezvoltați pentru a nu concura pentru apă și nutriție cu alte plante. Am tocat resturile cosite cărora le-a revenit rolul unor mulci în plantație și suntem mulțumiți de rezultat. Ne-am străduit să avem tot utilajul necesar întreținerii livezii la îndemână, altfel dezvoltarea afacerii ar fi mult prea anevoioasă”.

Și pentru că e ferm convinsă că alunul ecologic este o cultură de perspectivă și pentru alți producători, Svetlana își dorește pe viitor să identifice parteneri cu care ar constitui o forță pe piața externă. Până atunci, alunele eco crescute la Căușeni sunt savurate de consumatorii locali, anul acesta fiind recoltată circa o tonă.

„Urmează să mai decurgă ceva timp pentru ca mai mulți producători să obțină certificarea eco, plantațiile să ofere recolte înalte, iar noi să ne asociem pentru a constitui o forță importantă pe piață. Certificarea internațională este necesară atunci când dispunem de cantități mari pentru export, până la urmă, importatorii își doresc parteneri de încredere și livrări constante. Trebuie să colaborăm și să avem conexiunea similară degetelor unei singure mâini, astfel sunt convinsă că vom reuși. Ceea ce producem acum în cadrul întreprinderii la sigur își va găsi consumatorul pe piața autohtonă. Anul acesta am recoltat circa o tonă în total, livada este tânără și recoltele importante abia urmează. Sper că, pe viitor, vom reuși să dezvoltăm procesarea și chiar să producem produsele noastre deosebite”.

Poate și-o fi greu să produci eco, dar și mai greu e să te lași. Astfel, Svetlana Nițoreanu ne-a spus că planurile sunt mărețe și crede într-un viitor ECO al Moldovei.

„Vom rămâne fideli culturii alunului și vom continua să învățăm cât mai multe despre producerea eco. În agricultură zilnic apar noi și noi provocări, deci nu e loc de plictiseală. Totuși, cu siguranță nu vom abandona agricultura ecologică, dacă ai dorință, totul devine inevitabil mai ușor”, a conchis Svetlana Nițoreanu.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:51
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco