Ştiri

Sursa imaginii: moldova.org

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

22 Dec. 2019 / 18:40

Temperaturile înalte afectează agricultura

Temperaturile înalte afectează agricultura. După o toamnă secetoasă, avem parte de o iarnă blândă şi caldă, fără zăpadă. Temperaturile înalte, nespecifice pentru luna decembrie, vor afecta recolta culturilor de cereale, în special a celor de toamnă, estimează agricultorii. Specialiştii susţin că ar putea suferi şi pomii. Potrivit lor, vremea caldă favorizează dezvoltarea şi răspândirea virusurilor, relatează Moldova 1.

Fermierul Ion Coţaga din raionul Soroca spune că grâul semănat încă în luna septembrie pe cele două sute de hectare nu prea a avut de suferit din cauza lipsei de umiditate, deoarece în localitate au căzut precipitaţii, în schimb îl îngrijorează temperaturile înalte, nespecifice pentru luna decembrie.

Totuşi, din cauza lipsei precipitaţiilor, în multe regiuni ale ţării grâul nu a răsărit. Sunt şi terenuri pe care cerealele, pur şi simplu, s-au uscat.

Temperaturile ridicate favorizează şi dezvoltarea agenţilor patogeni, fapt ce implică mai multe cheltuieli din partea agricultorilor, atenţionează specialiştii în domeniu.

„Din informaţiile de care dispun, 95 la sută sunt însămânţate mai târziu decât termenii optimali şi practic intră în iarnă neînfrăţite, asta este pericolul cel mai mare, fiindcă culturile de toamna înfrăţite e o rezistenţă, culturile neînfrăţite e cu totul altă rezistenţă. În primul rând, la plantaţiile multianuale eu nu aş recomanda să se grăbească cu curăţatul livezilor şi viilor, culturile de toamnă - se va hotărî în urma unor analize minuţioase care este starea, fie vor fi îndesite, fie vor fi reînsămînţate, fie pur şi simplu vor fi îngrăşate”, a precizat Pintilie Pârvan, doctor în ştiinţe agricole.  

Meteorologii au anunţat că temperaturile pozitive se vor menţine până la sfârşitul acestei luni, după care temperaturile vor fi în scădere. Se aşteaptă şi precipitaţii.

„De sâmbătă avem între 1-6 grade, iar până în intervalul 26-27 o să avem temperaturi care să oscileze în jur de zero grade Celsius. Începând cu data de 22 până pe 25 ne aşteptăm să avem precipitaţii, acestea să fie sub formă de ploaie. Pe 22 decembrie acestea vor fi izolat. Şi astfel se vor face rezervele de umiditate în sol”, a specificat Ghendaie Roşca, şef de direcţie la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Potrivit prognozelor, iarna va fi în general destul de caldă, cu puţine precipitaţii.

Comentarii