image
Sursa foto: Jurnal.md

Guvernul Chicu culege roadele Guvernului Sandu: UE oferă cote tarifare suplimentare, FĂRĂ taxe vamale, la importurile din RM

Consiliul UE a aprobat în mod oficial acordul prin care oferă fermierilor și întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova oportunități de export preferențiale suplimentare către UE.

Este vorba de acordul încheiat pe 11 iulie curent, între UE și guvernul precedent condus de Maia Sandu, privind extinderea gradului de liberalizare a comerțului cu produse agricole reglementate de DCFTA.

Astfel, Republicii Moldova i se va acorda cote tarifare suplimentare fără taxe vamale pentru exportul strugurilor de masă (dublu față de cantitatea curentă curente) și prune (cu o creștere de 50% față de volumul actual), precum și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe (de 1.500 de tone).

În cadrul acordului, producătorii UE vor avea, de asemenea, mai multe oportunități de export, deoarece UE va obține acces suplimentar fără taxe pe piața din Moldova.

Mai mult, au fost majorate pragurile care declanșează mecanismul anti-eludare pentru grâu, orz, porumb, zahăr și cereale prelucrate, ținând cont de modelele comerciale din ultimii ani.

„Acordul demonstrează angajamentul UE față de cetățenii și întreprinderile moldovenești, precum și oportunitățile și beneficiile oferite de Zona de comerț liber profund profund și cuprinzător (DCFTA). Aceste revizuiri sunt în contextul evaluării celui de-al treilea an al Acordului de asociere UE-Republica Moldova. UE a finalizat această revizuire ca răspuns la eforturile susținute de guvernul condus de Maia Sandu pentru implementarea reformelor în cadrul ZLSAC. UE încurajează Republica Moldova să continue implementarea acestor reforme necesare în spiritul Acordului nostru de asociere”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Pentru a intra în vigoare, acordul urmează a fi aprobat de Comitetul de asociere Republica Moldova- UE în domeniul comerțului.

De la intrarea provizorie în vigoare a ZLSAC în septembrie 2014, a existat o creștere considerabilă a schimburilor comerciale dintre RM și UE: importurile UE din Moldova au crescut cu 62% între 2014 și 2018, iar UE este primul partener al Republicii Moldova, reprezentând 56% din comerțul său total.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: