image
Sursa foto: lasexta.com

Decizie neobişnuită a justiţiei europene: Puteţi cere daune companiei aeriene din cauza cafelei fierbinţi de la bord

Companiile aeriene pot fi făcute responsabile, în baza legislaţiei europene, pentru răniri provocate de cafeaua fierbinte vărsată la bordul avioanelor lor, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), sesizată să se pronunţe într-un caz ce vizează o companie austriacă aflată în prezent în insolvenţă, transmite dpa.

Victima a cerut despăgubiri companiei aviatice după ce cafeaua servită tatălui ei şi aşezată pe tăviţa pliabilă s-a răsturnat şi a opărit-o, scrie Agerpres.

Incidentul a avut loc în 2015, când victima avea doar 6 ani, în timpul unei curse Palma de Mallorca - Viena.

Compania austriacă a argumentat că este răspunzătoare doar pentru accidente datorate riscurilor de zbor tipice, iar cazul în speţă a ajuns în faţa Curţii europene de la Luxemburg.

Aceasta a respins argumentul invocat de companiei, precizând că, în baza Convenţiei de la Montreal, prin accidente nu se înţeleg doar evenimente cauzate de riscurile de zbor tipice sau legate de mişcările avionului.

"Conceptul de accident acoperă toate situaţiile ce pot surveni la bordul unui avion în care un obiect folosit atunci când sunt serviţi pasagerii i-a cauzat o rănire fizică unui pasager", a scris CJUE în decizia sa.

Compania aviatică îşi poate limita răspunderea doar dacă dovedeşte că pasagerul a contribuit la respectiva daună, sau că aceasta nu a fost cauzată de neglijenţă din partea personalului său, mai notează justiţia europeană.

Cazul respectiv se va întoarce acum la Curtea Supremă austriacă pentru verdictul final.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: