(foto) Cum o ajută pe Vlada Mangîr experiența de tânără ambasadoare europeană să călătorească în Europa și să-și dezvolte abilitățile diplomatice

collage

Ambițioasă, pacifistă și plină de energie, așa ar descrie-o prietenii pe Vlada Mangîr și au de ce să o facă. Tânăra elevă se implică într-o mulțime de proiecte pentru dezvoltarea personală, dar și a societății. Vlada este una dintre cei 748 de tineri ambasadori europeni din țările parteneriatului estic și cele din UE. Recent, tânăra a revenit de la Conferința Media din Helsinki, iar în acest context ne povestește despre experiența sa în calitate de ambasadoare, responsabilitățile pe care le are, lucrurile pe care le-a învățat, cum poți depune dosarul să te alături echipei și care sunt avantajele implicării.

Deși Vlada este elevă în clasa a 12-a, tânăra este convinsă că implicarea face diferența și prin urmare, de la o vârstă fragedă, încearcă să-și asume rolul de cetățean activ și să se implice cât mai mult în dezvoltarea societății. „În prezent, îmi divizez timpul între școală, lucru și voluntariat. Îmi place să contribui și eu câte puțin în procesul de îmbunătățire a societății.”

Prima experiență de voluntariat Vlada a obținut-o în cadrul Youth.md, era pe atunci în clasa a IX-a. „A fost prima mea experiență de voluntariat, iar ONG-ul din care acest site făcea parte, CNTM, a fost inițierea mea în așa-zisa carieră de voluntar. La sfârșitul clasei a noua, am completat formularul de aplicare cu mari emoții și am ajuns să fac parte dintr-o echipă de oameni frumoși și creativi, voluntari și ei la acest website. În scurt timp, am ajuns și coordonatoarea echipei de vânzări. Această experiență mi-a oferit posibilitatea să-mi consolidez un set de abilități fundamentale: time management, integritate și responsabilitate.”

„Cel mai important lucru e să fii tu însuți, oricât de banal ar suna”

Studiind în SUA, prin intermediul unui schimb de elevi, tânăra a înțeles că responsabilitatea ei ca cetățean nu se rezumă doar la nivel local. „Urmăream activitatea inițiativei online și m-am regăsit în valorile promovate, din această cauză am depus dosarul fără ezitări când am văzut că perioada de înscriere s-a deschis. După ce am completat formularul online, am fost invitată la un interviu, iar câteva luni mai târziu am aflat vestea cea bună.”

Procesul de înscriere e destul de simplu, spune Vlada:

# completezi un formular online, unde povestești despre tine și aspirațiile/reușitele tale;

# urmează un mic quiz despre istoria Europei și a Parteneriatului Estic;

# dacă ești selectat în prima etapă, urmează interviul, după care afli rezultatul final în decurs de aproximativ o lună.

Sunt selectați tinerii motivați pentru a face o schimbare și de a aduce un impact societății. „Cel mai important lucru e să fii tu însuți, oricât de banal ar suna.”

Tinerii Ambasadori Europeni – familia cu care împărtășești aceleași visuri și idei

Vlada spune că să fii tânăr ambasador european înseamnă să fii un tânăr activ, informat și implicat. „Înseamnă să faci parte din ceva mai mare ca tine și să promovezi valori precum comunicare și cooperare. Înseamnă să încurajezi tinerii de a fi activi și de a profita de oportunitățile oferite de UE. Înseamnă a învăța o groază de lucruri noi și de a avea parte de distracție în timpul procesului.”

Misiunea celor 73 de tineri ambasadori europeni din Moldova este de a informa tinerii corect și creativ despre Uniunea Europeană, precum instituțiile acesteia, valorile comune, politicile sale. „Mai mult de atât, noi informăm despre impactul cooperării dintre Moldova și UE. De asemenea, cooperăm cu tineri din alte țări pentru a stabili relații de prietenie și colaborare pentru proiecte ulterioare. O atenție deosebită o primesc tinerii din regiuni, întrucât de obicei informația ajunge eronat la ei.”

În Republica Moldova s-au organizat activități menite să informeze corect tinerii despre UE și oportunitățile oferite de aceasta. Un exemplu ar fi vizitele în școli, în cadrul cărora Tinerii Ambasadori Europeni au vizitat 10 școli din 10 regiuni ale Moldovei pentru a vorbi tinerilor despre UE, pentru a combate stereotipurile și a împărtăși experiențele lor din cadrul proiectelor finanțate de UE și cum ar putea și alții să beneficieze de ele. „De asemenea, sunt organizate frecvent evenimente ce țin de realitatea actuală a țării: sesiuni interactive de informare cu privire la drepturile omului, relațiile economice UE-RM.”

Vlada spune că tinerii ambasadori europeni au mai multe beneficii, iar cel mai important lucru este faptul că faci parte dintr-o familie cu care împărtășești aceleași visuri și idei. „Avem marele noroc de a participa în diferite sesiuni de informare și evenimente internaționale, care te încarcă cu energie pozitivă și care reprezintă o metodă eficientă de networking.”

Conferința Media din Helsinki

Experiența în calitate de tânără ambasadoare europeană au ajutat-o pe Vlada să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare și prezentare. „Am învățat cum să port discuții diplomatice, având mai multe întrevederi cu oficiali din cadrul instituțiilor europene și am învățat mult mai multe despre afacerile UE, Parteneriatul Estic etc. Nu în ultimul rând, am învățat să cred în puterile mele, ale tale și ale tuturor. Suntem în stare de lucruri mărețe atunci când depunem eforturi la unison.”

Recent, în perioada 11-12 decembrie, tânăra a participat, în calitate de ambasadoare europeană, la Conferința Media din Helsinki, unde s-a pus accentul pe combaterea dezinformării, în special în fostele state sovietice. „Am învățat metode eficiente de a identifica știri false și metode pentru a crește nivelul de media literacy și împuternicirea mediei independente.”

Vlada e sigură că tinerii trebuie să se implice în dezvoltarea comunității, indiferent de vârstă, prin urmare, le sugerează să profite la maximum de oportunitățile pe care le oferă perioada adolescentină. „Îndrăzniți să visați și să luptați pentru ceea ce credeți.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente