image
Sursa foto: bnm.md

Banca Națională a Moldovei pune în circulație noi monede jubiliare și comemorative

Banca Națională a Moldovei pune în circulație cinci monede jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Astfel, seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău” este completată cu două monede comemorative consacrate împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Alecu Russo - poet, prozator, eseist, memorialist și critic literar român, una cu valoarea nominală de 100 de lei, bătută în aur și una cu valoarea nominală de 50 de lei, bătută în argint.

O altă monedă este „Ghiocelul bogat” ( Leucojum aestivum L.) din seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, care vine cu un mesaj către contemporaneitate despre protecția plantelor aflate pe cale de dispariție. Moneda este confecționată din argint, are valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 350 de piese.

Concomitent, este inaugurată o serie nouă de monede întitulată „Poveștile copilăriei”, care va fi deschisă cu monedele comemorative din tombac argintat cu valoarea nominală de 20 lei - „Făt Frumos și Ileana Cosânzeana” și „Capra cu trei iezi”. Noua serie este dedicată copiilor pentru a trezi interesul față de numismatică și vine să promoveze în rândul acestora valori morale, să valorifice cultura și tradițiile autohtone.

Monedele jubiliare și comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate redactate în limbile română și engleză, semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Băncile licențiate stabilesc în mod independent prețul de vânzare al monedelor jubiliare si comemorative, care va depăși cu, cel mult, trei la sută prețul stabilit de Banca Națională a Moldovei.

bnm.mdbnm.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: