(video) S-a încheiat sesiunea de toamnă 2019 a Parlamentului: Proiectele votate

Parlamentul s-a convocat în ultima ședință plenară a sesiunii de toamnă 2019. Deputații au aprobat Hotărârea cu privire la încheierea sesiunii a doua ordinare a anului curent.

În această perioadă, au fost adoptate 159 acte legislative, dintre care 73 legi și 100 de hotărâri, iar conform datelor preliminare 81 de proiecte de acte legislative au fost aprobate în prima lectură. Autori a circa 70 la sută din toate actele legislative înregistrate în Parlamentul Republicii Moldova sunt deputații.

Foto: UNIMEDIA

Proiectele votate în ședința de astăzi:

(update 14:40) Deputații au aprobat, în ședința plenară de astăzi, în două lecturi, un proiect de hotărâre de modificare a Legii cu privire la asigurări.

Modificările vizează procedura de anulare, emitere și vânzare a cotelor de participare deținute de acționarii asigurătorului ce nu întrunesc rigorile cadrului legal. Potrivit noilor prevederi, va fi acordat dreptul organelor de conducere ale asiguratorului în cazul gestiunii acțiunilor și administratorului special în cazul instituirii administrării speciale a asiguratorului a dreptului de expunere la vânzare a acțiunilor nou-emise la un preț reevaluat. Autoritatea de supraveghere va putea prelungi termenul de expunere la vânzare, precum și de modificare a prețului.

(update 14:33) Legislativul a operat modificări în componența unor delegații parlamentare.

(update 14:03) Curtea de Conturi are un nou membru, Eduard Moroșan. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, proiectul de hotărâre privind numirea acestuia în funcția de membru al Curții de Conturi. Candidatura lui Eduard Moroșan a fost selectată în urma concursului public desfășurat pe data de 31 octombrie 2019.

Membrii Curţii de Conturi, cu excepția președintelui, se numesc de Parlament pe un termen de 5 ani, la propunerea preşedintelui Curții de Conturi.

(update 14:02) Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat, care aparține Blocului ACUM. Vacanța mandatului a intervenit în urma decesului încetării deputatul Sergiu Cataranciuc.

(update 14:00) Parlamentul a aprobat cererea de demisie a deputatului Alexandru Botnari.

(update 13:42) Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege pentru modificarea mai multor acte legislative, inclusiv Codul de procedură penală și Legea cu privire la asistența juridică garantată de stat.

(update 13:08) Proiectul pentru ratificarea Acordului de suport al proiectului de rambursare `Instrument de procurare a gazelor în situație de urgență” dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), semnat la 11 decembrie 2019, a fost votat de Parlament.

(update 13:08) Parlamentul eficientizează politicile în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale. Deputații au aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a mai multor acte în acest sens. Programul LEADER urmează a fi implementat din surse publice. Proiectele respective vor fi subvenționate în avans cu până la 5% din fondul de subvenționare a producătorilor agricoli.

(update 13:01) Proiectul de lege privind modificarea Legii comunicațiilor poștale a fost votat, astăzi, de Parlamentul Republicii Moldova, în prima lectură. În textul legii se propune înlocuirea noțiunii ”rețeaua poștală publică” cu ”rețeaua poștală”.

(update 12:30) Deputații au votat modificări la legea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune o extindere a numărului de membri ai CSM de la 12 la 15, o persoană delegată din partea Adunării Generale a Judecătorilor și doi din parte mediului academic. Deputații fracțiunilor PAS și Platforma DA au boicotat momentul vătorii și au părăsit sala de ședințe.

(update 12:25) Deputații au votat pentru revenirea Agenției Proprietății Publice (APP) în subordinea Guvernului. Prevederea respectivă se conține în proiectul de lege pentru modificarea Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, adoptat, astăzi, de Parlament.

(update 12:08) Competențele de asigurare a securității aeronautice vor reveni Poliției de Frontieră, după ce Parlamentul a adoptat Legea privind securitatea aeronautică, reexaminată la inițiativa șefului statului.

(update 11:09) Parlamentul a adoptat un proiect de lege privind majorarea cuantumului alocației sociale pentru persoanele vârstnice care nu au un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani și, respectiv, nu pot beneficia de pensia pentru limita de vârstă, de la 20% la 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vîrstă, stabilite anual de Guvern.

(update 11:03) Parlamentul a votat modificări, în lectura finală, la Legea cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație. Proiectul prevede majorarea etapizată a alocațiilor lunare de stat participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state.

(update 10:46) Deputații au votat extinderea categoriilor de beneficiari ai alocațiilor lunare de stat acordate victimelor reabilitate ale represiunilor politice.

Deputații se întâlnesc în ultima ședință legislativă din această sesiune. Pe ordinea de zi sunt 21 subiecte.


Pub