Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal privind tranzacționarea funcției de procuror general, în anul 2009, în schimbul a 2 milioane de euro

Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal privind tranzacționarea funcției de procuror general, în anul 2009, în schimbul a 2 milioane de euro, după ce la începutul acestei săptămâni deputatul ACUM, Radu Marian, a depus o interpelare la organele competente.

Foto: UNIMEDIA

„Procuratura Anticorupție a dispus înregistrarea informației în Registru nr. 1 pentru evidență cererilor și comunicărilor despre infracțiuni fiind inițiat un proces penal în care urmează a fi verificate toate circumstanțele învocate și adoptată soluție în ordinea art. 274 CPP.

Rezultatele examinării vor fi aduse la cunoștință ulterior”, anunță PA printr-un comunicat de presă.

PA / Sursa:PA/facebook

Amintim că Radu Marian a depus o interpelare la Procuratura Anticorupție în care a solicitat instituției să se autosesizeze, după ce acum cinci luni, fostul premier Vlad Filat și Veaceslav Platon au declarat în cadrul unor interviuri că, în 2009, funcția de procuror general în care a fost numit Valeriu Zubco a fost vândută cu 2 milioane de euro.

Funcția de procuror general al Republicii Moldova, în care la 7 octombrie 2009, Valeriu Zubco a fost numit ar fi fost vândută pentru 2 milioane de euro de către fostul lider al Alianței „Moldova Noastră”, Serafim Urechean, lui Vlad Plahotniuc. Declarația aparține fostului premier, Vlad Filat, în cadrul unui interviu la emisiunea Cutia Neagră de la TV8 în luna iulie curent, atunci când Filat se afla în Penitenciarul nr.13.

Totodată, omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, a confirmat declarațiile lui Filat că funcția de procuror general a fost vândută contra acestei sume.

În reacție, Serafim Urechean a calificat drept „prostii, aberații” acuzațiile aduse de Filat și Platon.

Amintim că Valeriu Zubco, prin hotărârea Parlamentului din 7 octombrie 2009, a fost numit în funcția de procuror general al Republicii Moldova, pe care a exercitat-o până pe 21 ianuarie 2013, fiind demis ca urmare a incidentului din rezervația Pădurea Domnească.

Zubco a fost învinuit de către societatea civilă și reprezentanții mai multor partide politice că a tăinut incidentul tragic din 23 decembrie 2012, soldat cu moartea tânărului Sorin Paciu.


Pub