Victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990 vor beneficia de alocații lunare de stat

Deputații au votat extinderea categoriilor de beneficiari ai alocațiilor lunare de stat acordate victimelor reabilitate ale represiunilor politice.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, de alocații lunare de stat, în mărime de 500 de lei, vor beneficia victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990, indiferent de faptul dacă sunt sau nu beneficiari de pensii ori alocații de stat. Actualmente, legislația prevede că de dreptul de a beneficia de alocația respectivă se bucură doar persoanele care dețin dreptul la pensie sau alocație în sistemul de asigurări sociale al Republicii Moldova.

Proiectul pentru modificarea şi completarea legii cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație a fost adoptat, în lectura finală, cu 80 de voturi.

Actualmente, în sistemul public de asigurări sociale se află la evidență 9580 persoane din rândul victimelor reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990. Modificările aprobate vor avea impact asupra a încă cca 2000 de beneficiari, deținători ai actului de reabilitare. Costurile respective – cca 12 mln. lei anual - sunt reflectate în bugetul de stat pentru anul viitor.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.


Pub