De ce s-a amânat ratificarea Convenției de la Istanbul. Ministra Sănătății: Guvernul Sandu nu a pregătit actele. Deputată PAS: Este un fals

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a fost solicitată să explice, în cadrul ședinței de azi a Parlamentului, de ce Guvernul tergiversează ratificarea Convenției de la Istanbul, care prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și violenței domestice.

În cadrul ultimei ședințe a Legislativului din sesiunea toamnă- iarnă 2019, deputata PAS Doina Gherman a întrebat-o pe ministra Sănătății de ce nu a fost ratificată Convenția de la Istanbul, așa cum a promis noul Guvern.

„Avem peste 11 mii de cazuri de raportări oficiale a abuzurilor asupra femeilor și fetelor, iar 6 din 10 femei au trecut printr-o formă de violență pe parcursul vieții. Mai mult ca atât, nu au trecut nici două săptămâni de când dvs, în plenul Parlamentului, ați declarat că până la finele anului, noi vom reuși să ratificăm Convenția de la Istanbul. Suntem în ultima zi când am fi putut face acest lucru. Vă rugăm să ne explicați în ce condiții a fost exclus de pe ordinea de zi proiectul cu privire la aprobarea acesteia și dacă planificați proiecte care ar prevedea cheltuieli pentru asistența și protecția victimelor violenței domestice”, a solicitat deputata.

„Voința Guvernului Chicu a fost de a aproba, în cadrul ședinței, acel proiect de lege pentru ratificarea Convenției și acest obiectiv rămâne prioritar pentru noi, dar cu regret, pe tot cuprinsul anului 2019 nu a fost întreprinsă nicio măsură în contextul ratificării. Noi am inițiat procesul de elaborare a acestui proiect și pe parcursul definitivării au fost expuse, inclusiv din partea mai multor parteneri sociali, mai multe rezerve vizavi de această Convenție, care prevede, la anumite articole, posibilitatea includerii rezervelor, pe o perioadă de 5 ani. Faptul că urmează să analizăm fiecare rezervă, impactul, a condiționat amânarea examinării proiectului în cadrul ședinței Guvernului. Vă asigurăm maximă transparență și intenția pe care o avem în continuare de a promova proiectul”, a răspuns Viorica Dumbrăveanu.

Ministra a vorbit și despre anumite măsuri pe care Guvernul a planificat să le întreprindă în contextul aceluiași subiect: „Săptămâna viitoare, Guvernul va aproba un nou serviciu, adresat copiilor - victime și martori ai infracțiunilor, în special ai infracțiunilor sexuale, și vom institui, cu suportul partenerilor sociali, acest serviciu. Alte acțiuni prevăd sustenabilitatea financiară a serviciului de asistență telefonică pentru victimele violenței, centrele maternale, subvenționate din Bugetul de Stat etc.”

Deputata PAS a calificat drept false declarațiile precum că Guvernul Maiei Sandu nu a făcut nimic pentru a pregăti ratificarea Convenției de la Istanbul: „În primul rând, este un FALS. S-au făcut toate pregătirile, iar hotărârea este gata pentru aprobare. În al doilea rând, așa un răspuns trădează intenții urâte de a bloca ratificarea. Să presupunem, prin absurd, că Guvernul precedent nu a făcut nimic. Justifică asta cumva inacțiunea complicitară a actualului Guvern?”, a scris Doina Gherman pe pagina sa de Facebook. „În fiecare zi, 30 de femei sună la poliție pentru că au fost agresate. În fiecare zi mult mai multe ezită să o facă. Vom număra aceste cazuri și vom vedea până unde vom ajunge”, a mai adăugat aceasta.

Doina Gherman, despre amânarea ratificării Convenției de la Istanbul / Sursa:facebook.com/doina.gherman.7

Amintim că la 18 decembrie, un grup de activiști civici a protestat în fața clădirii Guvernului, împotriva tergiversării ratificării Convenției de la Istanbul. De cealaltă altă parte, mai multe organizații non-guvernamentale și-au exprimat nemulțumirea față de prevederile Convenției, invocând sintagma „ideologiei de gen”, potrivit căreia, nu este important cum ne-am născut, ci cum ne identificăm.

Republica Moldova a semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul, la 6 februarie 2017, alături de alte 45 de state. Până în prezent, aceasta a fost ratificată de 34 de state membre ale Consiliului Europei. Documentul prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și violenței domestice, inclusiv prin urmărirea penală a autorilor acestui tip de crime.

Conform datelor unui sondaj recent, 41% din respondenții bărbați consideră că sunt momente când femeile trebuiesc bătute.


Pub