Consiliul Superior al Magistraturii va avea 15 membri: Modificări la legea privind CSM, votate în Parlament

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va fi suplinit cu doi membri de drept titulari din rândul profesorilor, care vor fi aleși de către Comisia juridica, precum și cu un membru din rândul judecătorilor, acesta urmând să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor.

Foto: ZDG

Cu 51 de voturi, deputații au adoptat, în lectura finală, în cadrul ședinței plenare de astăzi, un proiect de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Deputații fracțiunilor PAS și Platforma DA au boicotat momentul vătorii și au părăsit sala de ședințe.

Numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15. Suplinirea se impune în vederea excluderii incidentelor sau blocajelor în activitate, în special, la întrunirea cvorumului, motivează autorii proiectului de lege.

Cinci membri ai CSM din rândul profesori de drept titulari sunt numiți de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, în urma unui concurs public.

De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor. Astfel, 4 membri urmează a fi selectați din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanță, 2 membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanței de apel și 1 membru – din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

Totodată, în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.

O altă modificare reglementează condițiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rândul judecătorilor.

Magistrații trebuie să aibă o vechime în funcția de judecător de cel puțin 3 ani efectiv lucrați, la ultima evaluare trebuie să fi obținut calificativul ”foarte bine” și să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani. De asemenea, candidații urmează să prezinte pe lângă CV și scrisoarea de motivare, proiectul privind principalele obiective pe care le va urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio s-a artătat suprins că Republica Moldova a solicitat un Aviz al Comisiei de la Veneția pe un proiect de amendament privind Legea Consiliului Superior al Magistraturii ce a fost votată azi în Parlament, dând totuși asigurări că acest Aviz va fi eliberat înainte de finele lunii ianuarie 2020.

„Am fost surprins când ieri la Parlament am aflat că acest proiect de amendament urmează să fie adoptat astăzi în Legislativ. M-am întrebat la ce mai servește un Aviz al Comisiei de la Veneția dacă acest proiect de amendament este deja adoptat de Parlament?”, s-a întrebat Buquicchio.

„Urgența acestui proiect de lege a fost explicat Comisiei de la Veneția, inclusiv altor parteneri ai Republicii Moldova, deputații le cunosc, le voi explica la o eventuală conferință ulterioară”, a precizat ministrul Justiției Fadei Nagacevschi.


Pub