Noi modificări la legislație: Refuzul organului de urmărire penală de a primi plângerea privind comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni va putea fi contestat la procuror

Pentru consolidarea dreptului și facilitarea accesului cetățenilor la o justiție echitabilă, Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege pentru modificarea mai multor acte legislative, inclusiv Codul de procedură penală și Legea cu privire la asistența juridică garantată de stat.

Foto: UNIMEDIA

Prin modificarea art. 265 al Codului de procedură penală se urmărește reglementarea limitelor temporare și mecanismului cu privire la contestarea refuzului organului de urmărire penală de a primi plângerea sau denunțul privind comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni. Potrivit proiectului, refuzul organului de urmărire penală de a primi plângerea sau denunțul privind comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni va putea fi contestat la procuror sau procurorul ierarhic superior în termen de 15 zile de la data la care i s-a adus la cunoștință ordonanța. Ordonanța poate fi contestată la judecătorul de instrucție în termen de 10 zile de la data care i s-a adus la cunoștință. De asemenea, art. 58 al Codului în contextul drepturilor victimei unei infracțiuni deosebit de grave sau excepțional de grave contra persoanei, victimei torturii, tratamentelor inumane sau degradante, se vor adăuga și drepturile victimelor traficului de ființe umane și traficului de copii, în vederea eliminării discriminării față de aceste persoane. O altă modificare a Codului prevede că în cazul în care reținerea persoanei bănuite de săvârșirea unei infracțiuni nu a fost înregistrată în termen de până la 3 ore, aceasta urmează a fi eliberată. O altă modificare vizează faptul că în cazul în care urmărirea penală împotriva persoanei juridice se efectuează pentru aceeași faptă sau pentru fapte conexe şi în privinţa reprezentantului ei legal, persoana juridică își desemnează, în termen de 5 zile de la momentul aducerii la cunoștință a ordonanței de recunoaștere în calitate de bănuit sau în termen de 48 de ore din momentul aducerii la cunoștință a ordonanței de punere sub învinuire, un alt reprezentant în privința căruia nu se desfășoară un proces penal. Dacă persoana juridică nu și-a desemnat un reprezentant, judecătorul de instrucție sau instanța de judecată pot desemna un reprezentant al persoanei juridice în privința căruia nu se desfășoară un proces penal. Potrivit proiectului, persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova vor putea beneficia de asistență juridică garantată de stat.


Pub