(doc) Veaceslav Platon ar putea fi eliberat: Procurorul general ucrainean i-a solicitat lui Stoianoglo întoarcerea lui Platon la Kiev. Reacția PG și a avocaților omului de afaceri

Procurorul general ucrainean, Ruslan Reaboșapka, a emis o solicitare către procurorul general al Republicii Molodva, Alexandr Stoianoglo, prin care se cere întoarcerea lui Veaceslav Platon pe teritoriul Ucrainei.

Foto: Igor ROTARI / UNIMEDIA

Solicitarea procuraturii ucrainene vine după ce la data de 21 noiembrie curent, o instanță de judecată de la Kiev a anulat decizia cu privire la extrădarea lui Veaceslav Platon în Republica Moldova, semnată în august 2016, hotărârea fiind definitivă.

Potrivit documentului publicat de TV8, acum doi ani, au fost încălcate procedurile de extrădare a lui Veaceslav Platon în Republica Moldova și acesta ar trebui să revină în statul vecin, pentru a putea fi reluat procesul și de a examina din nou solicitarea Republicii Moldova de extrădare în conformitate cu normele legale.

În acest sens, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur, a declarat pentru UNIMEDIA că solicitarea procurorului general al Ucrainei privind cazul lui Platon a fost recepționată astăzi de către Procuratura Generală a Republicii Moldova și va fi examinată, potrivit legii.

„După examinarea acesteia, PG va face cunoscute rezultatele”, ne-a mai comunicat Gaitur.

solicitarea PG ucrainene / Sursa:tv8.md

Cu o reacție au venit și avocații lui Veaceslav Platon, care au menționat că în caz dacă procurorul general Stoianoglo refuză solicitarea părții ucrainene, „Ucraina poate suspenda întreaga cooperare juridică internațională cu Republica Moldova pe principiul reciprocității”.

„Fiind reținut pe teritoriul Ucrainei, Veacesalv Platon nu poate fi atras la răspundere penală și condamnat pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul Ucrainei. Potrivit art. 469 din Codul de procedură penală al R. Moldova, Platon trebuie să fie absolvit de pedeapsă din cauza lipsei acordului Ucrainei la sentința instanței de judecată din Chișinău, sediul Buiucani, din 20 aprilie 2017”, susține apărătorii lui Platon.

avocații lui Platon / Sursa:avocații lui Platon/facebook
avocații lui Platon / Sursa:avocații lui Platon/facebook

UNIMEDIA amintește că la 14 decembrie 2018,Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, sentință care include și cei 18 ani de închisoare la care a fost condamnat anterior, dar și în dosarul în care a fost învinuit de tentativă de escrocherie și corupere a mascaților din detașamentul „Pantera”.

Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova la 29 august 2016. La data de 30 august, omul de afaceri a fost plasat în arest pentru 30 de zile la Penitenciarul nr. 13 din capitală.

La 25 iulie 2016, procurorii din RM au emis un mandat de arest, pentru 30 de zile, pe numele lui Platon, iar la 26 iulie același an, acesta a fost dat căutare internațională și reținut de către organele de drept ale Ucrainei.

Iar 22 februarie curent, Ministerul rus de Interne i-a acuzat pe Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, de organizarea unei grupări criminale internaționale și retragerea ilegală a 37 de miliarde de ruble din Rusia, în perioada 2013-2014.


Pub