Vlad Filat acuză „unii politicieni de ingerință în actul justiției”

Avocații lui Vlad Filat acuză unii politicieni de „ ingerință în actul justiției” prin declarațiile pe care le-au făcut în adresa fostului prim-ministru. Într-un comunicat, apărătorii spun cataloghează aceste acuzații ca fiind acte de presiune politică.

Foto: UNIMEDIA

„Având în vedere mai multe declarații lansate de către politicieni în spațiul public, care îl vizează pe domnul Vlad Filat, echipa de avocați vine cu anumite precizări.

Fără a atenta la dreptul la libera exprimare, care aparține politicienilor în cauză, există suficiente premise și motive de a cataloga aceste declarații ca fiind acte evidente de presiune publică și de ingerință în actul justiției. Asemenea declarații pot avea o influență sesizabilă în raport cu instituțiile statului, abilitate cu drept de decizie. Acest ultim fapt nu este absolut normal într-un stat care se pretinde a fi de drept.

Este regretabil faptul că anumiți politicieni, care pledează pentru o justiție corectă și pentru respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, nu înțeleg că, de fapt, prin prestația lor publică, aduc atingere anume acestor valori.

Vlad Filat nu a cerut niciodată susținerea vreunui politician sau a unui partid politic. Dânsul a cerut dintotdeauna să i se respecte dreptul la un proces echitabil, inclusiv dreptul la o justiție corectă.

În context, venim în mod repetat cu un apel către politicieni, pentru ca aceștia să dea dovadă de corectitudine, să nu urmărească obținerea de capital politic pe seama domnului Vlad Filat, să facă o distincție clară între dreptul la libera exprimare și incompatibilitatea acesteia cu prejudicierea intereselor legale ale persoanei, să înceteze presiunile publice și încercările de a influența justiția.

Echipa de avocați care apără drepturile și interesele legale ale domnului Vlad Filat”, se arată în comunicat.


Pub