Cutremur cu magnitudinea 6,1, produs în Afganistan şi în Pakistan

Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs vineri în Afganistan şi în Pakistan, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), relatează AFP.

Foto: AFP

Panicaţi, locuitorii au coborât în stradă la Islamabad şi Kabul.

Epicentrul seismului a fost localizat la 51 de kilometri sud-vest de Jurm, în nordul Afganistanului. Cutremurul s-a produs la o adâncime de peste 200 de kilometri, a precizat USGS.

În cele două capitale, locuitorii au resimţit două seisme care s-au succedat rapid, însă pentru moment nu au fost raportate pagube materiale sau victime.

Cutremurul a fost resimţit până în capitala indiană New Delhi, potrivit locuitorilor acestui oraş, în timp ce în Lahore, în estul Pakistanului, oameni panicaţi au coborât în stradă sau şi-au abandonat maşinile.

Epicentrul cutremurului a fost localizat într-o zonă montană izolată şi puţin populată în provincia Badakhshan, în nord-estul Afganistanului.

Institutul american de geofizică a estimat că seismul ar putea provoca pierderi economice reduse, cu „o probabilitate scăzută de victime şi de daune”.

Nordul Afganistanului şi Pakistanul sunt adesea afectate de seisme, în special în jurul Munţilor Hindukuş, unde se întâlnesc plăcile tectonice eurasiatice şi indiene.

Pe 24 septembrie, un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a soldat cu cel puţin 22 de morţi şi peste 300 de răniţi în Kashmirul pakistanez, şi a provocat daune grave locuinţelor şi infrastructurii din această regiune din Himalaya.

Pe 8 octombrie 2005, un seism cu magnitudinea 7,6 produs în Kashmirul pakistanez a provocat moartea a peste 73.000 de persoane şi a lăsat circa 3,5 milioane de persoane fără adăpost.

Zece ani mai târziu, în octombrie 2015, un cutremur cu magnitudinea 7,5 s-a soldat cu moartea a aproape 400 de persoane în Pakistan şi în Afganistan, distrugând clădiri pe un teren accidentat care a împiedicat eforturile de salvare.


Pub