Tinerii care au făcut milioane de paie de băut din oțel inoxidabil

PE SCURT

Miles Pepper se antrena pentru un maraton când i-a venit o idee de milioane. Tânărul alerga pe străzile din Los Angeles și a început să colecteze paiele de plastic pe care oamenii le aruncau după folosire. A adunat 300 de bucăți într-un timp foarte scurt.

Văzând cât plastic ajunge în ocean, dar și cu câtă ușurință oamenii se dezic de aceste produse, Miles și-a propus să vină cu o soluție. Este vorba despre paie din oțel inoxidabil și silicon pe care le putem utiliza pentru perioade îndelungate pentru a savura băuturile preferate.

PE LUNG

Miles Pepper s-a asociat cu Emma Rose Cohen și împreună au pus bazele companiei FinalStraw în anul 2018. Așadar, cei doi au cercetat piața și au remarcat că, în afară de tradiționalele paie de plastic pe care le găsim în toate localurile și supermarketurile, nu există multe opțiuni sustenabile și sigure pentru mediul înconjurător.

Paiul este din oțel inoxidabil și costă 24 de dolari

Pepper a împrumutat 30.000 de dolari de la părinții săi, a apelat la un inginer, a cumpărat o imprimantă 3-D și alături de Emma a început să dezvolte produsul care a devenit un hit imediat. De la lansarea acestuia, în aprilie 2018, și până la sfârșitul anului, vânzările au atins suma de  4,8 milioane de dolari. Popularitatea acestui produs a explodat și datorită unei campanii inițiate pe platforma Kickstarter. Tinerii au filmat un spot de promovare a ideii lor în care apare o sirenă. Personajul fictiv vorbește despre FinalStraw – un pai din oțel inoxidabil și silicon care se pliază până la mărimea unei chei de mașină și se păstrează într-o husă „sexy”, făcută din plastic reciclat. Aceasta poate fi agățată la restul cheilor fără de care nu ieșim niciodată din casă, pusă în geantă sau buzunar.

O dată cu paiul se vinde și un obiect special care curăță produsul după fiecare folosire. Clipul a devenit viral, iar în două zile s-au adunat 200 000 de dolari, pe Kickstarter. Suma a ajuns la 1.9 milioane de dolari după o lună.

Un pai costă 24.50 dolari, poate fi folosit pentru orice tip de băutură și se găsește în rețeaua de magazine Bloomingdale din SUA, dar și în alte zeci de locații. Compania se așteaptă ca în 2019, să aibă venituri de 13 milioane de dolari.

Enlarge

FINALSTRAW-620x375
Miles Pepper și Emma Rose Cohen, creatorii FinalStraw

Un studiu din 2017 estimează că pe toate plajele din lume există  8,3 miliarde de paie de plastic care le poluează. Potrivit celor doi creatori ai FinalStraw, produsul lor a împiedicat poluarea mediului înconjurător cu aproximativ 70 de milioane de paie de unică folosință.

Amintim că, în R. Moldova,  în anul 2017 a fost votată legea care interzice treptat utilizarea şi comercializarea pungilor din plastic. Din 2019 supermarketurile nu au mai putut vinde pachete din plastic groase. În 2020 vor fi interzise pungile ceva mai subțiri, iar începând cu anul 2021 nici pungile foarte subțiri nu vor mai fi puse în vânzare. Majoritatea agenților economici au început deja să promoveze alternative, printre care pungi bio din hârtie, din amidon sau stofă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.