21:36:18 18.04.2024
Stiri

Proces PENAL în cazul tranzacționării funcției de procuror general, contra sumei de două milioane de euro

Social 20.12.2019 12:12 Vizualizări1991 Autor: Ziarul National
Proces PENAL în cazul tranzacționării funcției de procuror general, contra sumei de două milioane de euro


Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează să verifice toate circumstanțele pretinsei tranzacționări de acum zece ani a funcției de procuror general al R. Moldova.

Cauza a fost inițiată după ce deputatul PAS, Radu Marian, a trimis un demers la Procuratură, solicitând verificarea informațiilor lansate în spațiul public privind vinderea acestei funcții de către Serafim Urecgean, fostul lider al Alianței „Moldova Noastră”, fostului democrat Vlad Plahotniuc, contra sumei de două milioane de euro, în anul 2009.

„Procuratura Anticorupție a dispus înregistrarea informației în Registrul nr. 1 pentru evidența cererilor și comunicărilor despre infracțiuni și a inițiat un proces penal în care urmează a fi verificate toate circumstanțele invocate și adoptată o soluție conform articolului 274 din Codul de procedură penală”, se arată într-un comunicat de presă al PA.

Menționăm că în spațiul public se discută de mai mulți ani acest subiect, însă confirmarea a venit vara trecută de la Vlad Filat. Acesta a declarat atunci, în cadrul unui interviu oferit din închisoare, că acest lucru i-a fost comunicat de către foştii deputaţi AMN Veaceslav Platon şi Veaceslav Untilă.

„În 2009, la mine acasă a fost Untilă cu Platon. Eu nu cunoșteam că va veni cu Platon, pe atunci era deputat. Primul m-a telefonat, au venit după ora 23:00. Mesajul a fost unul direct. S-a decis vânzarea funcției de procuror general contra unei sume de 2 milioane de euro. S-a decis ca această candidatură să fie din partea lui Urechean, dar de fapt era a lui Plahotniuc – Zubco, care este cumnat cu cel care este acum președinte al raionului Ialoveni, Ghenadie Sajin. Ei au încercat să împiedice această numire. După întâlnirea cu ei, am avut o discuție cu ambasadorul american. Noi discutam deseori la ore târzii sau prea devreme. Eu i-am spus situația, iar dânsul mi-a zis că e grav, dar până la urmă este decizia voastră”, a declarat Filat.

CITIȚI și Urecheanu vorbește despre funcția de procuror general pe care i-ar fi vândut-o lui Plahotniuc „cu două milioane de euro”

Ulterior, informația a fost confirmată și de Veaceslav Platon, tot în cadrul unui interviu din închisoare. Totuși, Platon a spus că, până la urmă, Urechean a fost păcălit și ar fi încasat pentru această tranzacție „vreo 300 de mii de euro”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md