12:06:46 19.04.2024
Stiri

STANDARDE DUBLE: Socialiștii cer opinia Comisiei de la Veneția, dar NU o așteaptă și votează ce vor în Parlament. Buquicchio, SURPRINS: „La ce mai servește un aviz al Comisiei de la Veneția?”

Social 20.12.2019 13:37 Vizualizări2068 Autor: Ziarul National
STANDARDE DUBLE: Socialiștii cer opinia Comisiei de la Veneția, dar NU o așteaptă și votează ce vor în Parlament. Buquicchio, SURPRINS: „La ce mai servește un aviz al Comisiei de la Veneția?”


Parlamentul a modificat astăzi Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fără să aștepte un aviz al Comisiei de la Veneția, deși l-a solicitat.

Noile amendamente prevăd, printre altele, majorarea numărului de membri ai CSM de la 12 la 15 - doi membri din rândul profesorilor titulari de drept care vor fi aleși de către Comisia juridică, precum și un membru din rândul judecătorilor, acesta urmând să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor.

Președintele Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, Vasile Bolea, a argumentat urgența aprobării acestei legi în Parlament prin necesitatea de a debloca activitatea CSM, deși această instituție este funcțională, după ce Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a început să meargă la ședințe.



Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, aflat într-o vizită la Chișinău, s-a arătat astăzi „surprins” de acțiunile guvernării din R. Moldova, mai ales după ce Fadei Nagacevshi a declarat în debutul conferinței de presă de la Parlament că „viziunile domnului Buquicchio sunt extrem de importante pentru noi”.

„Azi-dimineață, ministrul Justiției mi-a prezentat o cerere de aviz al Comisiei de la Veneția în privința amendării Legii cu privire la CSM. Vom emite acest aviz în regim de urgență. Veți avea acest aviz înainte de sfârșitul lunii ianuarie. Trebuie să recunosc că am fost suprins când ieri, la Parlament, am aflat că acest proiect de amendament urmează să fie votat astăzi în Parlament. M-am întrebat la ce mai servește un aviz al Comisiei de la Veneția, dacă acest proiect de amendament este deja adoptat de Parlament?”, și-a exprimat nedumerirea președintele Comisiei de la Veneția.

Gianni Buquicchio a menționat că își dorește „o colaborare sinceră și deschisă” cu autoritățile R. Moldova, stat care are nevoie „de o reformă serioasă a sistemului judiciar”, pe care o vrea „urgentă, de calitate, coerentă și globală”.

„Vă recomandăm să evitați să legiferați pe bucăți reforma justiției”, a spus președintele Comisiei de la Veneția, adăugând faptul că aceasta trebuie efectuată cu maximă transparență și prin dialog direct cu toți actorii implicați.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md