20:29:00 23.04.2024
Stiri

Bătrîncea, șef al delegației parlamentare la APCE, Burduja - la EURONEST, Labuneț - la NATO, iar Bolea - la OSCE

Politică 20.12.2019 15:03 Vizualizări2096 Autor: Ziarul National
Bătrîncea, șef al delegației parlamentare la APCE, Burduja - la EURONEST, Labuneț - la NATO, iar Bolea - la OSCE


După schimbarea coaliției din Parlament, deputații socialiști și democrați au modificat astăzi componența unor delegații parlamentare, împărțindu-și funcțiile deținute anterior de reprezentanții PAS și PPDA.

Astfel, vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea a fost ales în calitate de șef al delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Ion Ceban, care a fost anterior membru supleant al delegației parlamentare la APCE, a fost substituit cu un alt deputat al fracțiunii Partidului Socialiștilor – Adela Răileanu.

Tot astăzi, deputații au modificat componența Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Copreședinte al acestuia, funcție deținută anterior de vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi de la fracțiunea PAS Blocul ACUM, a devenit deputatul fracțiunii Partidului Democrat, Igor Vremea. Totodată, Mihail Popșoi rămâne membru al Comitetului, iar deputatul fracțiunii PSRM Corneliu Furculiță l-a înlocuit în funcția de vicepreședinte al Comitetului pe deputatul aceleiași fracțiuni Gaik Vartanean. La poziția „membri” ai Comitetului, Ion Ceban a fost înlocuit cu Alla Darovannaia.

Socialistul Petru Burduja a devenit șeful delegației la Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic (EURONEST). Anterior această funcție a fost deținută de Igor Munteanu, fracțiunea ACUM Platforma DA, care rămâne în continuare membru al acestei delegații. Totodată, socialistul Gaik Vartanean îl va înlocui în calitate de membru al delegației la EURONEST pe colegul de partid Corneliu Furculiță.

Totodată, democrata Violeta Ivanov a devenit șefa delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), funcție deținută până acum de deputatul democrat Petru Dubruja. Deputatul socialist Mihail Paciu a devenit membru al delegației la APCEMN.

Și pentru socialistul Anatolie Labuneț s-a găsit o funcție - șef al delegației la Adunarea Parlamentară a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, substituindu-l în funcția respectivă pe Bogdat Țîrdea.

Membrii delegației Legislativului la Adunarea Interparlamentară CSI Petru Burduja și Ion Ceban au fost substituiți cu Bogdat Țîrdea și Oleg Lipskii, toți sunt membri ai fracțiunii PSRM. Iar în locul lui Alexandru Botnari, fracțiunea PDM, membru al delegației a fost numit Angel Agache, aceeași fracțiune.

Deputatul fracțiunii PSRM Vasile Bolea a fost ales în funcția de șef al delegației Parlamentului Moldovei la Adunarea Parlamentară a OSCE, pe care anterior a deținut-o Ion Ceban. În calitate de membru, în locul deputatului Chiril Moțpan, fracțiunea ACUM Platforma DA, a fost aleasă Inga Grigoriu, aceeași fracțiune.

În componența delegației parlamentare la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) au survenit următoarele modificări: Vadim Fotescu, fracțiunea Partidul „Șor” îl substituie pe Alexandr Usatîi, fracțiunea PSRM. Inga Grigoriu, fracțiunea ACUM Platforma DA, este numită membru al AP SEECP. Deputatul de la fracțiunea PSRM Alexandru Jolnaci devine membru al acestei delegații.

Deputatul fracțiunii PD Ion Leucă a devenit membru al delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea parlamentară GUAM, în locul deputatei din aceeași fracțiune Violeta Ivanov.

Deputatul democrat Radu Rebeja îl va înlocui pe Constantin Botnari în lista membrilor supleanți ai delegației la Dimensiunea Parlamentară a Inițiativei Central-Europene.

În componența delegației la Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polonia, funcția de copreședinte pe care a deținut-o Oleg Lipskii, fracțiunea PSRM, a fost preluată de Chiril Moțpan, fracțiunea ACUM Platforma DA. Totodată, Oleg Lipskii rămâne membru al delegației, în locul Tatianei Cunețchi, fracțiunea PSRM. De asemenea, este numit un nou membru al acestei delegații – Chiril Tatarlî, fracțiunea PSRM.

Copreședinte al Comisiei Interparlamentare de Cooperare între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Federală a Federației Ruse este numit Bogdan Țîrdea, fracțiunea PSRM, în locul Tatianei Cunețchi care a reprezentat aceeași fracțiune.

Deputata Adela Răileanu, fracțiunea PSRM, a devenit membru al delegației la Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, în locul lui Vasile Bolea din aceeași fracțiune.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md