Președintele Comisiei de la Veneția: „Am fost surprins că proiectul de lege cu privire la CSM urmează să fie adoptat azi în Parlament. La ce mai servește un aviz al Comisiei?”

Anticoruptie.md
20/12/2019
Foto: captură privesc.eu

Republica Moldova are nevoie de o reformă urgentă a sistemului judecătoresc. Aceasta însă trebuie să fie de calitate, coerentă și globalăDeclarațiile aparțin președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, și au fost făcute vineri în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul s-a arătat surprins de faptul că deputații urmează să voteze azi proiectul de lege privind activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, asta deși avizul Comisiei încă nu a fost întocmit. „Azi dimineață, ministrul Justiției ne-a prezentat o cerere de aviz în privința legii cu privire la CSM. Vom emite aceste aviz în procedură de urgență, veți avea acest aviz înainte de finele lui ianuarie. Totuși, am fost surprins că acest proiect urmează să fie adoptat azi de Parlament. M-au întrebat la ce mai servește un aviz al Comisiei de la Veneția”, a subliniat Buquicchio.

Președintele Comisiei de la Veneția a accentuat faptul că țara noastră are nevoie de o reformă serioasă a sistemului judecătoresc. Sunt conștient că această reformă este una urgentă. Sunt și mai conștient că ceea ce îi trebuie Moldovei este o reformă de calitate. Pentru a avea o reformă de calitate este nevoie de timpul necesar pentru a pune în practică. Trebuie să avansăm pe calea acestei reforme fără a pierde timp dar și fără a ne pripi. Este important ca această reformă să fie coerentă și globală, a accentuat Bosquicchio.

El a punctat că reforma justiției trebuie să se facă într-un dialog constant cu toți actorii vizați. Când vorebesc despre actori, mă refer și la societatea civilă. Reforma trebuie să fie efectuată cu transparență. Dialogul trebuie să se facă direct și cu toți actorii vizați și nu prin intermediul mass-media. Pentru mine sistemul judecătoresc este cea mai importantă putere în stat. Puterea judecătorească trebuie să fie unită, să evite conflictele. Pot fi divergențe de opinii, dar trebuie să existe dialoguri, a subliniat Gianni Bosquicchio.

Anticoruptie.md
20/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii