image
Sursa foto: foto simbol

Justiția europeană cere Spaniei să elibereze din închisoare un europarlamentar catalan

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) i-a dat câştig de cauză separatistului catalan încarcerat Oriol Junqueras în privinţa imunităţii de europarlamentar, considerând că statul spaniol ar fi trebuit să-i permită să iasă din închisoare pentru a-şi ocupa locul în legislativul european, transmit AFP şi DPA, citate de Agerpres.

În decizia făcută publică joi, CJUE afirmă că, dacă justiţia spaniolă considera necesară menţinerea lui Oriol Junqueras în detenţie, ar fi trebuit ”să ceară în cel mai scurt timp Parlamentului European ridicarea acestei imunităţi”.

Justiţia europeană a fost solicitată de Curtea Supremă spaniolă cu privire la imunitatea lui Junqueras, fostul număr doi al guvernului regional catalan şi condamnat pe 14 octombrie la 13 ani de închisoare cu executare pentru rebeliune şi deturnare de fonduri publice.

Junqueras, unul din cei nouă lideri separatişti condamnaţi în octombrie pentru organizarea referendumului de independenţă în 2017, a primit cea mai lungă pedeapsă, de 13 ani de detenţie. La alegerile europene din luna mai, el a obţinut un mandat în Parlamentul European din partea Stângii Republicane din Catalonia (ERC). Justiţia spaniolă i-a permis lui Junqueras să candideze în timp ce acesta se afla în detenţie preventivă, dar a refuzat să-l pună în libertate pentru a participa la şedinţa de constituire a PE.

Persoanele care, precum dl Junqueras, sunt alese membre al Parlamentul European beneficiază, din momentul proclamării rezultatelor, de imunitatea ataşată calităţii lor de membru şi prevăzută în Art. 9, al doilea alineat, al protocolului.

Decizia CJUE: Această decizie privind imunitatea ”este valabilă pentru toţi aleşii europeni, prin urmare şi pentru ceilalţi doi separatişti aleşi în mai”, Carles Puigdemont şi Toni Comin, aflaţi în Belgia, a precizat instanţa europeană pentru AFP.

Noutăţile partenerilor

comentarii: