Construcțiile neautorizate și panourile instalate ilegal, în vizorul Primăriei. Ceban, către direcții: Dacă mai depistăm scheme dubioase din trecut, vă vom declara organelor de drept

Construcțiile neautorizate, precum și dispozitivele de reclamă din capitală au ajuns în vizorul Primăriei. Astfel, în baza dispozițiilor semnate de primarul general, preturile de sector vor efectua inventarierea tuturor construcțiilor fără acte permisive și respectiv. Totodată, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare urmează să ia la evidență toate dispozitivele publicitare din oraș.

Foto: chisinau.md

„Am avut o ședință cu peste 60 de constructori, sâmbătă, le-am explicat să nu mai caute angajați la Primărie prin care să facă ceva. Am un mesaj atât pentru Direcția arhitectură, cât și pentru cea juridică, dacă dvs credeți că nu știm care sunt schemele și cum se operează cu ele, începând cu instanțele de judecată și finalizând cu multe alte lucruri, greșiți. Cum le-am spus constructorilor, așa vă spunem și vouă, vom fi primii care vă vom declara organelor de drept dacă depistăm asemenea practici. Ar fi bine în general să chemăm și CNA și Procuratura la ședințele operative”, a declarat primarul Ion Ceban, la ședința de luni a Primăriei.

„Direcția Arhitectură ani la rând a ales proiecte și a dat acte permisive numai nu știu cum, după ochi frumoși, după cât și cum s-a negociat. Un caz concret cu un investitor belgian: de peste doi ani o companie din Belgia, care a ales Chișinăul ca și destinație pentru a construi unul din cele 25 de hoteluri noi tehnologizate de care nu există în Europa, își mușcă mâinile, doi ani are loc un ping-pong între Primărie și Ministerul Culturii, nu știe cine mai mulți bani să înhațe. Așa ne duceți dvs faima peste tot în lume. Nu va dori să vină niciun investitor dacă îl țineți în anticameră. Cei din UE nu înțeleg, nici dacă le dați de înțeles, că trebuie să vă dea bani”, a mai adăugat edilul.

Totodată, Ion Ceban s-a arătat nemulțumit și de publicitatea stradală, care a „împânzit orașul”, spune el: „Ați văzut ce se face pe viaduct?”.

Și viceprimarul Victor Chironda împărtășește opinia primarului: „Fiecare din voi, pretorii, aveți o zonă unde e Shanghai pur și simplu, publicitate mai sus, mai jos, mai la stânga, mai la dreapta”.

Drept urmare a verificărilor efectuate, preturile de sector urmează să inițieze procedurile de demolare a construcțiilor problematice și pe cele de demontare a panourilor instalate fără acordul Primăriei.


Pub