Parlamentul a aprobat cererile de demisie ale judecătorilor Ion Druță și Oleg Sternioală de la CSJ

Parlamentul a aprobat cerea de demisie din funcția de judecător și președinte al Curții Supreme de Justiție a lui Ion Druță, precum și din funcția de judecător și vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ a lui Oleg Sternioală.

Foto: UNIMEDIA

Proiectele de hotărâre au fost votate unanim, în ședința plenară de astăzi a Parlamentului.

Ambii magistrați au fost eliberați din funcțiile deținute în baza cererilor de demisie depuse, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Magistratul Ion Druță este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.

Potrivit legii, dacă instanța îl va găsi vinovat de fapta incriminată, judecătorul CSJ riscă o amendă în mărime de până la 500 mii lei sau închisoare de până la 15 ani. În ambele cazuri, acesta ar fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Oleg Sternioală este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a suspendat decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost permisă percheziționarea, reținerea și arestarea lui Oleg Sternioală.


Pub