Image-Description
Zelenski, a promulgat legea privind statutul special al regiunilor separatiste din Donbas
Externe 19 decembrie 2019, 10:14 | 1742

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat legea care prelungeşte statutul special al regiunilor Doneţk şi Lugansk, din estul ţării, până la finalul anului 2020, a informat miercuri Parlamentul de la Kiev, citat de agenţia rusă de presă TASS.

Legea a fost votată de Parlament pe 12 decembrie. Iniţiatorii proiectului au susţinut că extinderea statutului special al regiunilor este necesară deoarece „adoptarea sa semnifică angajamentul pentru rezolvarea în mod paşnic a problemei din Donbas”.

Legea privind acordarea unui statut special regiunilor Doneţk şi Lugansk a intrat în vigoare pentru prima dată în octombrie 2014 şi aplicarea sa a fost prelungită în repetate rânduri de către parlamentari. Legea urma să expire pe 31 decembrie 2019.

Documentul stipulează că prevederile privind statutul special vor intra de facto în vigoare după organizarea de alegeri în Donbas şi după retragerea trupelor din regiune. Potrivit Acordurilor de la Minsk privind detensionarea situaţiei din estul Ucrainei, Kievul va trebui să realizeze o reformă constituţională, prin care statutul special al celor două regiuni să fie înscrisă în Constituţie.

Opinia ta contează. Comentează!