Image-Description
PSRM și PDM refuză să examineze în plenul Parlamentului moratoriul asupra „legii miliardului”
Politic 19 decembrie 2019, 11:57 | 2162

Deputații PSRM și PDM au refuzat joi, 19 decembrie, să includă pe ordinea de zi a Parlamentului proiectul Platformei DA privind instituirea unui moratoriu asupra legii care a pus povara miliardului furat pe umerii cetățenilor. Refuzul a determinat un protest colectiv al parlamentarilor din PAS și Platforma DA, inițiativa cărora a fost calificată de președintele Legislativului Zinaida Greceanîi, ca fiind un „populistă”.

Solicitarea de a include proiectul moratoriului pe ordinea de zi a fost prezentată de vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Avem în partea stângă un partid care în campania electorală a vorbit despre furtul miliardului, despre faptul că banii trebuie să fie întorși de hoți. Igor Nicolaevici Dodon a inițiat chiar și referendum. Am venit noi cu acest proiect de lege prin care propunem să aplicăm moratoriu. Cineva spune că e falimentul statului, știți că nu e adevărat”, a declarat Slusari.

„Este de principiu important ca acești bani să fie întorși statului, iar cei care s-au făcut responsabili de acest furt din sistemul bancar să răspundă în fața legii. Noi trebuie să avem o abordare foarte profesionistă și eu consider că acest proiect de lege, un moratoriu asupra datoriei de stat, este pur și simplu unul populist”, a declarat în replică Zinaida Greceanîi.

„Această problemă nu poate fi rezolvată cu niciun moratoriu”, a spus și deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe.

Precizăm că Ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat miercuri, în ședina comisiei parlamentare de profil, că Guvernul va veni în curând cu o soluție la acest subiect.

Amintim că proiectul Platformei DA prevede aplicarea imediată a unui moratoriu asupra implementării „legii miliardului”, până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a mijloacelor fraudate. „Proiectul bugetului pentru 2020, propus de Guvernul Chicu, prevede că cetățenii noștri vor continua achitarea banilor, furați tot de la ei. În acest context se impune intervenția Parlamentului în vederea stopării emisiunii obligațiunilor de stat destinate garanțiilor pentru creditele de urgență și achitării acestora din bugetul de stat”, motivează autorii.

Opinia ta contează. Comentează!