Image-Description
Ambasadorul Kuzmin, despre influența Rusiei în R.Moldova: Declarațiile politicienilor români nu înseamnă influență?
Politic 19 decembrie 2019, 15:28 | 1720

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, acuză politicienii de la București că își exercită influența pentru a „ghida sau conduce Moldova undeva”. Declarații în acest sens au focue de diplomatul rus într-un interviu pentru Mediafax, în care a vorbit inclusiv despre relația Rusiei cu Republica Moldova.

Kuzmin a fost întrebat despre frica față de influența Rusiei în R.Moldova și acuzaţiile în ceea ce priveşte politicienii de stat care sunt influenţaţi de Administraţia de la Kremlin.

„Vreţi să spuneţi că atunci când ascultăm aproape zilnic declaraţii ale politicienilor voştri despre necesitatea de a fi prezent, de a învăţa, ghida sau conduce Moldova undeva, nu intru în detalii, asta nu înseamnă influenţă? Este ceva ok? Liderii Rusiei oferă comerţ echitabil. Este influenţă, nu? Asta este logica dumneavoastră (...) Câteodată trebuie să reacţionăm, pentru că este vorba de politica pe marginea prăpastiei. În tinereţea mea, acest lucru se numea sfera ideilogică”, a declarat ambasadorul rus.

Referitor la declrațiile premierului Ion Chicu privind intensificarea relațiilor cu UE și îmbunătățirea celor cu Rusia, Kuzmin a afirmat că autoritățile de la Chișinău ar trebui să fie deschise şi să privească în ambele direcţii şi să găsească pieţe pentru produse.

„Ca o persoană care a petrecut aproape cinci ani în Moldova, ca ambasador al Federaţiei Ruse, pot să-ţi spun că poziţia geografică a Moldovei este cea a unei ţări la mijloc, a unei economii, din mjloc. Dacă te uiţi la specializările lor tradiţionale, la produsele lor tradiţionale, ele sunt, în mare parte similare cu România: alcool, struguri, fructe, legume. Uită-te la Vestul Europei. Suferă aceasta de deficitul acestor bunuri? Nu. Dacă urmăreşti evenimentele, acţiuni de protest ale fermierilor din Vestul Europei despre toate aceste sancţiuni, subvenţii inadecvate şi aşa mai departe. De ce? Pentru că agricultura din vestul Europei suferă de supraproducţie. Suferă acum, sau crede că suferă nedrept, de pe urma presiunii excesive a ecologiştilor. Piaţa din Est, în primul rând în Rusia, are anumite regiuni cu condiţii climatice mai mult sau mai puţin similare. Dar ele nu sunt destul de mari pentru a acoperi toată piaţa cea mare din Rusia. A fost la fel când eu eram acolo, între 2007 şi 2012, şi rămâne la fel acum. Da, putem cumpăra vin Purcari aici de la Metro, dar nu este ceva spre care publicul local se grăbeşte, pentru că produceţi propriul vin de calitate. În Rusia, astfel de vin ar fi apreciat, dar piaţa din Rusia este, momentan, deja saturată cu producători din Argentina, Chile, Australia, Africa de Sud, Franţa, toată lumea”, spune Valeri Kuzmin.

În acest context, diplomatul rus a afirmat că, la un moment dat, producătorii din R.Moldova s-ar fi retras de pe piața rusă „din diferite motive”, iar „pentru a recâştiga poziţia, va fi nevoie de un efort în plus”. De asemenea, el a mai spus că R.Moldova exportă multe produse în Rusia. „Este natural ca prim-ministrul să nu uite asta”, a adăugat ambasadorul rus.

Opinia ta contează. Comentează!