Ceasul Primăriei, la reparație
Social 19 decembrie 2019, 20:10 | 3758

Ceasul de pe turnul Primariei Chisinau a ramas fara ace! Se intampla pentru prima oara, in ultimii 50 de ani. Explicatia este simpla - intreg mecanismul se afla in reparatie, ne-a spulberat ingrijorarile mesterul, care s-a angajat sa inlature unele defectiuni ale celebrului ceas. Toate detaliile le-a aflat colega noastra, Parascovia Spic.

Ivan Kozlov este omul, în grija căruia sunt toate ceasurile din oraș. Inclusiv acesta, instalat pe vârful Primăriei.

Un vechi prieten, care activa la Primărie, l-a chemat pe Ivan Kozlov să repare ceasul, iar ulterior a fost angajat la parcul auto din subordinea primăriei. Ceasurile erau mecanice, iar pentru a nu învârti zilnic manivela, Cozlov a inventat un mecanism electronic.

Chiar și acele ceasurilor sunt confecționate de Ivan Cozlov. Făcuse trei rânduri de ace, dar două au dispărut fără urmă...

Potrivit meșterului, ceasurile se strică din cauza deconectărilor frecvente de lumină. ”Trebuie acumulatoare”, afirmă Ivan Kozlov.

Orologiul este de fapt un cadran, înglobat într-o carcasă metalică, unde sunt desenate cifrele și agățate niște ace din aluminiu. În clădirea Primăriei este o cameră specială, de unde ceasul este pus în funcțiune.

Cele trei ceasuri funcționează printr-o rețea comună.

Orologiu de pe Primărie, vechi de peste 50 de ani, va arăta ora exactă peste câteva zile, promit autoritățile municipale. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie