Igor Dodon, Renato Usatâi și Dorin Chirtoacă au folosit cel mai des discursurile de ură
Politic 19 decembrie 2019, 21:36 | 2165

Presedintele Igor Dodon, primarul municipiului Balti, Renato Usatai, fostul primarul de Orhei, Ilan Sor, dar si deputata Marina Tauber sunt politicienii care cel mai des instiga la ura prin discursurile lor. Asta releva un studiu realizat de Asociatia Promo-LEX, care a monitorizat timp de trei luni declaratiile liderilor politici. Pentru prima data in acest top se regaseste si presedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, dar si liderul PPDA, Andrei Nastase. Politicienii au refuzat sa vina cu o reatie.

Purtătoarea de cuvânt a Președinției, Carmena Lupei nu ne-a răspuns la tefefon pentru o reacție. Nici președintele PL Dorin Chirtoacă nu a răspuns la apeluri. Iar Renato Usatâi și Andrei Năstase au refuzat să comenteze prezența lor în acest top. Potrivit datelor raportului, în cele trei luni de monitorizare au fost identificate 516 cazuri de discurs de ură sau alte forme de promovare publică a intoleranței. Cele mai afectate grupuri sunt LGBT, femeile și persoanele cu dizabilități.

Autorii au propus modificarea legislației, astfel încât discursul de ură să fie sancționat, inclusiv revizuirea codului electoral, pentru a defini discursul de ură în campaniile electorale.

Potrivit experților, Consiliul Audiovizualului ar trebui să monitorizeze și să sancționeze posturile TV care promovează mesaje instigatoare la ură și discriminare. 

Opinia ta contează. Comentează!