Greva foamei la Penitenciarul nr.17 din Rezina
Social 19 decembrie 2019, 21:48 | 4677

19 detinuti din Penitenciarul din Rezina, condamnati la inchisoare pe viata, care au stat zece zile in greva foamei, au renuntat astazi la actiunea de protest. In toata aceasta perioada, ei cereau ca judecatorii sa-i elibereze conditionat. ”Noua lege privind eliberarea inainte de termen nu ofera claritati in privinta celor condamnati la detentie pe viata”, afirma Administratia de Stat a Penitenciarelor.

Greva foamei la închisoarea din Rezina a început pe 9 decembrie. Despre acțiunea de protest ne-a informat, sub acoperirea anonimatului, o femeie, al cărei prieten a fost condamnat pe viață pentru omor.

Persoana afirmă că deținuții de la Rezina stau în condiții inumane, iar în pușcărie este foarte frig. Potrivit purtătorului de cuvânt al Administrației de Stat a Penitenciarelor, Oleg Pantea, greva foamei a fost declanșată pentru a atrage atenția judecătorilor asupra unor articole din Codul penal.

Deținuții din Rezina sunt nemulțumiți și de faptul că instanța nu le-ar fi satisfăcut cererile de aplicare a mecanismului compensator pentru deținerea în condiții inumane și degradante.

Potrivit lui Oleg Pantea, săptămâna trecută, la Penitenciarul din Rezina a fost o comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai Administrației de Stat a Penitenciarelor și ai societății civile. Concluziile acestei comisii nu au fost făcute publice, deocamdată. Oleg Pantea afirmă că din ziua declarării grevei foamei, deținuții sunt supravegheați de medicii instituției. 

Opinia ta contează. Comentează!