10:27:29 28.03.2024
Stiri

VERDICT în cazul celor trei MINERI decedați acum doi ani la Criuleni: Trei șefi de la întreprindere, inclusiv unul de 75 de ani, condamnați la câte 4 și 3 ani de închisoare

Social 19.12.2019 09:20 Vizualizări1131 Autor: Ziarul National
VERDICT în cazul celor trei MINERI decedați acum doi ani la Criuleni: Trei șefi de la întreprindere, inclusiv unul de 75 de ani, condamnați la câte 4 și 3 ani de închisoare


Trei factori de deciziei ai cooperativei de producție „Orizont Extragere” din satul Pașcani, raionul Criuleni, au fost condamnați la câte trei și patru ani de închisoare pentru decesul la locul de muncă al trei mineri.

Tragedia a avut loc pe 20 noiembrie 2017, când aproximativ 90 de metri pătrați din tavanul instabil din roci de calcar a căzut peste trei muncitori, în timp ce aceștia lucrau în mina din Pașcani. Minerii au stat așa ore bune până au fost găsiți, iar unul dintre ei mai era încă în viață, dar a decedat în scurt timp.

Procuratura Criuleni a reușit să demonstreze vina șefului de sector și a maistrului cooperativei, pe care instanța i-a condmanat la câte patru ani de închisoare. De asemenea, președintele cooperativei, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Procurorii i-au acuzat pe cei trei că, în calitate de conducători ai cooperativei, au admis încălcarea regulilor de securitate la efectuarea exploatărilor miniere, a lucrărilor de construcţie miniere, ceea ce a dus la decesul a trei muncitori.

În cazul maistrului, un locuitor al orașelului Cricova în vârstă de 43 de ani, procurorul le-a argumentat judecătorilor că acesta nu și-a îndeplinit obligația de verificare corespunzătoare a locurilor de muncă, nu a avut grijă ca tavanul acelui sector al locului de muncă să fie consolidat potrivit normelor, dar nici nu a oprit lucrările, deși trebuia să cunoască riscurile, astfel încât să fie evitată tragedia.

În cazul șefului de sector, și el locuitor al orașului Cricova cu vârsta de 65 de ani, acesta a ignorat legislația și i-a trimis pe muncitori la moarte sigură - să facă lucrări în locuri care nu aveau asigurate normele de securitate.

Procurorii mai spun că responsabilii vizați nu au asigurat instruirea corespunzătoare a muncitorilor privind exploatarea minieră, dar nici nu au instituit un registru de evidență al intrărilor și ieșirilor. Astfel, deși ziua de muncă se termina la ora 14.30, conducătorii au depistat tragedia abia după ora 18,00, după ce soțiile muncitorilor au dat alarma. Mai mult decât atât, registrul ar fi putut salva vieți: în cazul unuia dintre muncitorii prinși de rocile din tavan și depistat de președintele cooperativei, acesta încă era în viață, dar a decedat în drum spre spital.

Pe lângă anii de detenție, instanța de judecată a admis demersului procurorului și i-a obligat pe inculpați să plătească toate cheltuielile de judecată în sumă de 11 500 de lei.

Sentința este cu drept de atac timp de 15 zile.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md