02:54:18 20.04.2024
Stiri

Ambasadorul Rusiei la București a RĂBUFNIT când i s-a amintit că unii politicieni de la Chișinău sunt INFLUENȚAȚI de Kremlin. Acesta afirmă că politicienii de la București zilnic s-ar implica în treburile interne ale R. Moldova

Politică 19.12.2019 16:39 Vizualizări5063 Autor: Ziarul National
Ambasadorul Rusiei la București a RĂBUFNIT când i s-a amintit că unii politicieni de la Chișinău sunt INFLUENȚAȚI de Kremlin. Acesta afirmă că politicienii de la București zilnic s-ar implica în treburile interne ale R. Moldova


Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, s-a arătat deranjat atunci când i s-a amintit că unii politicieni de la Chișinău ar fi influențați de Administrația de la Kremlin. Acesta crede că România ar fi cea care „se amestecă în treburile interne ale R. Moldova”. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Mediafax.

De ce credeţi că există această frică cum că Rusia are multă influenţă în R. Moldova? Există acuzaţii în ceea ce priveşte politicienii de stat care sunt influenţaţi de Administraţia de la Kremlin.

Valeri Kuzmin: Vreţi să spuneţi că atunci când ascultăm aproape zilnic declaraţii ale politicienilor voştri (din România n.r) despre necesitatea de a fi prezent, de a învăţa, ghida sau conduce Moldova undeva, nu intru în detalii, asta nu înseamnă influenţă? Este ceva ok? Liderii Rusiei oferă comerţ echitabil. Este influenţă, nu? Asta este logica dumneavoastră”, a replicat, vădit deranjat, Kuzmin, care a fost ambasador în R. Moldova timp de cinci ani.

Reporterul s-a apărat și a precizat că este vorba de acuzații despre care se tot vorbește în spațiul public. „Nu suntem în instanţă ca să ne acuzăm reciproc. Dacă le vedeţi drept acuzaţii, deja nu mai este un termen diplomatic. Diplomaţia nu operează cu astfel de lucruri. Există o formulă care spune „a fi de acord să nu fim de acord”. Şi să ne uităm pentru soluţii mai bune, nu să ne luptăm nici măcar într-un război al cuvintelor. Câteodată trebuie să reacţionăm, pentru că este vorba de politica pe marginea prăpastiei. În tinereţea mea, acest lucru se numea sfera ideologică. Sunt un om bătrân, credeţi-mă.

În contextul relaţiilor regionale şi globale, Ion Chicu, prim-ministrul Republicii Moldova a spus că vrea să intensifice relaţiile cu UE şi să le îmbunătăţească pe cele cu Rusia. Cum vede Rusia, în sensul geopolitic, această declaraţie şi care este poziţia Rusiei privind Guvernul de la Chişinău?

Ca o persoană care a petrecut aproape cinci ani în Moldova, ca ambasador al Federaţiei Ruse, pot să-ţi spun că poziţia geografică a Moldovei este cea a unei ţări la mijloc, a unei economii, din mijloc. Dacă te uiţi la specializările lor tradiţionale, la produsele lor tradiţionale, ele sunt, în mare parte similare cu România: alcool, struguri, fructe, legume.

Uită-te la Vestul Europei. Suferă aceasta de deficitul acestor bunuri? Nu. Pentru că agricultura din vestul Europei suferă de supraproducţie. Piaţa din Est, în primul rând în Rusia, are anumite regiuni cu condiţii climatice mai mult sau mai puţin similare. Dar ele nu sunt destul de mari pentru a acoperi toată piaţa cea mare din Rusia. A fost la fel când eu eram acolo, între 2007 şi 2012, şi rămâne la fel acum. Da, putem cumpăra vin Purcari aici de la Metro, dar nu este ceva spre care publicul local se grăbeşte, pentru că produceţi propriul vin de calitate.

În Rusia, astfel de vin ar fi apreciat, dar piaţa din Rusia este, momentan, deja saturată cu producători din Argentina, Chile, Australia, Africa de Sud, Franţa, toată lumea.

La un moment dat, producătorii din Moldova s-au retras de pe acea piaţă din diferite motive. Pentru a recâştiga poziţia, va fi nevoie de un efort în plus. Ce pot să spun pe scurt este că prim-ministrul Moldovei ar trebui să vadă situaţia mai bine ca mine. Cred că pentru Moldova ar trebui să fie profitabil, pragmatic, rezonabil. Ei ar trebui să fie deschişi şi să privească în ambele direcţii şi să găsească pieţe pentru produse. Asta dacă nu vor politiza comerţul. Atât.

Kuzmin s-a referit și la fosta majoritatea parlamentară „ACUM” – PSRM, dar și la căderea Guvernului Sandu.

„Recent, R. Moldova era un exemplu unic proeuropean şi prorus. Poreclele acelea cred că nu sunt corecte, dar sunt larg folosite. Partidele din R. Moldova au fost de acord să ducă la îndeplinire anumite programe guvernamentale în beneficiul întregii ţări. Proiectul a eşuat destul de repede. Sincer, nu ştiu detaliile dar din câte mi-am dat seama, unul dintre blocajele majore se referea la formarea sistemului judiciar. O parte a fostului Guvern din Moldova, nu ştiu de ce, credea că este dreptul şi datoria sa. Este acest lucru conform cu principiul statului de drept european? Cred că, urmărind politicile interne ale României, este puţin controversat. Cu toate acestea, aşa au stat lucrurile. Poziţia noastră strategică rămâne aceeaşi, în favoarea alianţelor şi integrării, relaţii normale şi pragmatice. Nu avem pentru ce să ducem un război în Europa. Suntem interesaţi de relaţii normale, benefice şi profitabile în mod reciproc. Dacă ne confruntăm ca inamici, acest lucru nu ne poate aduce decât pierderi economiei, afacerilor, oamenilor”, a mai spus ambasadorul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md