Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: La sfârșit de an, PAS și Platforma DA se îndepărtează tot mai mult


Maia Sandu şi Andrei Năstase (în primul rând), în ziua demiterii guvernului prin moţiune de cenzură. 12 noiembrie 2019
Maia Sandu şi Andrei Năstase (în primul rând), în ziua demiterii guvernului prin moţiune de cenzură. 12 noiembrie 2019

Punct de vedere săptămânal, în dialog, al istoricului şi comentatorului politic despre tabloul la zi, în ajunul prezidențialelor.

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „N-aduce anul cât aduce... sfârșitul de an, mai ales pentru partidele cu reprezentare parlamentară, de al căror tonus depinde stabilitatea politică și ziua de mâine a actualei guvernări. Dacă despre democrații lui Pavel Filip se aude din ce în ce mai des că ar fi pe cale să se scindeze, o majoritate tot mai consistentă urmând să cadă în brațele președintelui Dodon, despre cei din Blocul ACUM nu se spune decât că drumurile celor două formațiuni – PAS și Platforma DA – se îndepărtează tot mai mult. În aceste condiții, singurii care privesc cu încredere dincolo de pragul anului care se încheie par a fi socialiștii, care domină azi și parlamentul, și președinția, și guvernul, și capitala.”

Punct de vedere săptămânal al istoricului Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct



Europa Liberă: Un recent sondaj de opinie confirmă faptul că partidul lui Dodon se simte ca peștele în apă, dar e nevoit să partajeze cu alte formațiuni viitorul. Socialiștii ar pretinde mai bine de 30 la sută într-un viitor parlament, Blocul ACUM – mai mult de 20 la sută și democrații – peste 10 la sută. Credeți că ar putea rămâne în picioare aceste cifre?

Gheorghe Cojocaru: „Datele aceluiași sondaj relevă faptul că și liderii celor trei partide, cu precizarea că președintele Dodon este liderul de facto al socialiștilor, liderii celor trei partide se plasează în aceeași ordine într-o ierarhie a preferințelor electorale, ceea ce sugerează că în alegerile prezidențiale de anul viitor bătălia decisivă, dacă nu se vor produce unele surprize ieșite din comun, se va da tot între cei trei; o finală Maia Sandu – Igor Dodon, întrezărindu-se deja de pe acum.”


Europa Liberă: La finalul calendarului pentru anul 2019, iată că și-au anunțat deja mai mulți pretendenți la președinție eventualele pretenții. Nu este o surpriză pentru nimeni că Igor Dodon este candidatul socialiștilor, nici nu încearcă să nege acest lucru. Dar de unde credeți că ar putea veni totuși surprizele?

Gheorghe Cojocaru: „De oriunde. Și de pe stânga, și de pe dreapta scenei politice, mai ales că spre acest sfârșit de an au apărut noi proiecte politice, civice și s-au conturat anumite tendințe de regrupare a forțelor de orientare românească. Timpul va arăta cât de sustenabile sunt aceste proiecte, dar nu este exclus că anume aceste mișcări sau altele care încă nu sunt vizibile, după cum și consilierii de campanie să-l fi determinat pe președintele Dodon să-și anunțe cu un an înainte candidatura la prezidențialele de anul viitor. Și fără acest anunț era clar ca bună ziua că anume el va fi candidatul socialiștilor la președinție.”


Europa Liberă: Deci, Dorin Chirtoacă încearcă să intre a doua oară în aceeași apă sau aproximativ aceeași apă. Cât privește Andrei Năstase, care se arată dispus să candideze și el, i-ar putea face concurență oare Maiei Sandu la viitoarele alegeri prezidențiale?

Gheorghe Cojocaru: „Înainte de prezidențialele de anul viitor, nu-i exclus ca Maia Sandu și Andrei Năstase să se confrunte pentru un mandat de deputat pe circumscripția uninominală Hâncești, deși este puțin probabil ca o asemenea eventuală competiție să contribuie la consolidarea relațiilor între cele două partide și între cei doi lideri. Forța celor două formațiuni și a Blocului ACUM în ansamblu stă în unitatea, și nu în „splendida” lor izolare sau confruntare, iar sfârșitul de an este o ocazie și pentru oamenii politici pentru ca să lase în urmă cele rele și să pășească în noul an cu cele bune.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG