Linkuri accesibilitate

Parlamentul European cere Moscovei să renunțe la controversata lege a „agenților străini”


Plenul Parlamentului European, Strasbourg
Plenul Parlamentului European, Strasbourg

Parlamentul European solicită autorităților ruse să renunțe la controversata lege a „agențiilor străini” și să „înceteze să creeze în mod intenționat o atmosferă ostilă societății civile”.

„Această lege și utilizarea excesivă a amenzilor și a cazurilor în instanță împotriva mass-mediei, a organizațiilor pentru drepturile omului și a societății civile limitează libertatea de exprimare”, se spune în declarația Parlamentului European.

Parlamentarii europeni au condamnat modificările adoptate recent la legea „agenților străini”, prin extinderea noțiunii de „agent străini” și organizațiilor care cad sub incidența ei.

Inițial, Rusia a aprobat această lege - care impune ca toate organizațiile neguvernamentale care primesc finanțare străină să se înregistreze - în 2012, după un val important de proteste anti-guvernamentale.

Criticii spun că legislația stigmatizează organizațiile prin listarea loc ca agenți străini și este folosită pentru a reduce la tăcere criticile și pentru a descuraja schimbul liber de idei și o presă liberă.

Rezoluția Parlamentului European solicită celorlalte instituții ale UE „să își exprime îngrijorările cu privire la această lege... în contactele, întâlnirile și comunicările lor cu reprezentanții ruși, inclusiv la cele mai înalte niveluri.”

XS
SM
MD
LG