Linkuri accesibilitate

Idei pentru reducerea poverii „miliardului furat”. Cine va culege laurii?


„Bancnota miliardului furat”, în fața Parlamentului, noiembrie 2019
„Bancnota miliardului furat”, în fața Parlamentului, noiembrie 2019

Va deveni 2020 anul în care cetăţenii R. Moldova vor scăpa măcar parţial de povara miliardului?

Igor Dodon lansează o nouă promisiune, extrem de plăcută, probabil, auzului electoratului - va încerca să scoată de pe umerii cetăţenilor cel puţin o parte din povara restituirii miliardului furat în urmă cu cinci ani din băncile moldovene. Decizia din 2016 a guvernării democrate de a transforma în datorie de stat întregul împrumut cu care Banca Naţională a acoperit atunci gaura din băncile devalizate, adăugându-i şi o dobândă de 5%, a fost contestată deopotrivă şi de Igor Dodon, şi de formațiunile blocului ACUM. Aflat acum în opoziţie, blocul ACUM a încercat şi el, azi, cu ocazia trecerii de lectura finală a bugetului, să obţină un moratoriu pe restituirea plăţilor, dar nu a reuşit datorită opunerii socialiştilor. Va avea oare mai mult succes Igor Dodon anul viitor, care este un an de alegeri prezidenţiale?

Idei pentru reducerea poverii „miliardului furat”. Cine va culege laurii?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00
Link direct


Preşedintele Igor Dodon a ales postul public de televiziune ca să facă anunţul: ar pregăti o iniţiativă legislativă pentru modificarea zisei „legi a miliardului”, acea lege ce prevede întoarcerea din buget, vreme de 25 de ani, până în 2041, a împrumutului Băncii Naţionale în mărime de 13,3 miliarde de lei, plus o dobândă de 5%.

Contestarea acestei legi, votată în 2016 de guvernarea democrată, s-a transformat adesea într-un exerciţiu propagandistic la care, în vremea ce s-a scurs de când a fost adoptată, au apelat adesea forţele politice de opoziţie. Din funcţia deja de preşedinte, Dodon a încercat chiar o anulare a ei prin referendum, dar, în mod previzibil, a fost blocat pe vremea guvernării ce votase legea, adică cea democrată, în frunte atunci cu Vlad Plahotniuc.


Blocul ACUM, care nici el nu e la prima încercare de a contesta legea democraţilor, a profitat de această dată de procedura de adoptare a politicilor fiscale şi legii bugetare pe anul viitor pentru a-şi sublinia dezacordul cu legea miliardului, precum şi a propune o soluţie pentru a despovăra bugetul.

2020 este al treilea an în care legea democraţilor ar urma să se aplice, bugetul suportând până acum pentru acoperirea găurii cheltuieli de 2,3 miliarde de lei. Plăţile de anul viitor către Banca Naţională au fost estimate în legea bugetului la peste 800 de milioane de lei, iar propunerea opoziţiei a fost ca aceste plăti să fie îngheţate.

Argumentele cu care socialiştii au respins propunerea în legislativ au fost formulate de lidera lor, Zinaida Grecianîi, şi şeful de comisiei bugetare, Vladimir Golovatiuc. Prima a spus că:

„Este de principiu important ca banii aceştia să fie întorşi statului, dar noi trebuie să avem o abordare extrem de profesionistă. Eu consider că acest proiect de lege, cu un moratoriu asupra datoriei de stat, este pur şi simplu populist.”

Iar Golovatiuc a confirmat practic că socialiştii au o altă soluţie, dar că sunt hotărâți s-o aplice ceva mai târziu:

„Nu se rezolvă atât de simplu. Moratoriul e imposibil, dar noi principial suntem pentru soluţionarea acestei chestiuni. Propunerile se elaborează. Până la primăvară, le vom avansa în legislativ.”

Deputatul Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, a sugerat, urmare a blocării propunerii, că socialiştii ar urmări să-i servească preşedintelui Dodon un prilej în plus pentru a se manifesta în campania prezidenţială de anul viitor:

Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

„Am luat act de respingerea legii cu privire la moratoriu, dar şi de ce a spus dl Golovatiuc, că există o soluţie, care se va aplica în martie, aprilie. E clar că „vojdiul” (liderul, Igor Dodon) va veni cu această soluţie, ca oamenii să nu plătească, şi el să fie super-puper. Noi vă propunem: dacă oricum se va găsi soluția ca să nu fie achitată această sumă de 853 de milioane de lei, haideţi s-o excludem acum de la datoria de stat ca ea să meargă în alte scopuri.”

Economiştii spun că, fiind o soluţie injustă faţă de cetăţeni, o anulare a „legii miliardului” sau măcar a dobânzii de 5% care s-a aplicat datoriei, ar fi în general o decizie corectă, din punct de vedere politic şi social, chiar dacă mai dificilă din punct de vedere juridic, care ar pune şi presiune pe instituţii să recupereze paguba de la autori.

La emisiunea din ajun, preşedintele Igor Dodon le spunea spectatorilor postului public de televiziune că are în vedere o reducere, cu cel puţin o treime, a poverii presupuse de legea democraţilor, ceea ce ar putea însemna că planul său ar fi să anuleze tocmai dobânda. Dată fiind noua configuraţie politică de la Chişinău, pe care socialiştii o împart acum fie şi tacit cu democraţii, o măsură ca asta, care nu anulează definitiv soluţia din 2016, ar putea fi mai uşor agreată şi de democraţi, spun pe de altă parte şi analiştii politici. Tot ei le impută celor din ACUM că au pierdut momentul când puteau să-şi asume o încercare de anulare a legii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG