VIDEO // Muncitorii de la Mina de piatră din Mileștii Micii au protestat la Guvern. Nu ar fi primit salariile de mai bine de patru ani

Julieta Savițchi
19/12/2019

Un grup de salariați ai Minei de piatră din Mileștii Mici, raionul Ialoveni, aflați în concediu forțat de mai mult timp, a protestat joi în fața clădirii Guvernului, nemulțumiți că nu li se achită salariile de mai mulți ani.

Protestatarii susțin că nu și-au ridicat salariile din 2015, iar alții de mai mult timp. Întreprinderea a intrat în proces de insolvabilitate în 2017, iar administratorul desemnat de stat susține că nu sunt bani, iar salariile vor putea fi achitate doar după ce va fi vândută mina.

Minerii, aflați în concediu forțat, susțin că, deși activitatea minei a fost sistată, extragerile de piatră continuă, iar mașinile și o bună parte din utilaje au fost vândute.

Situația de la Mina de piatră din Mileștii Mici a fost anterior investigată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit anchetei, Întreprinderea de stat Mina Mileștii Mici a intrat în incapacitate de plată, urmare a unui litigiu cu un agent economic, dar și a managementului defectuos. Restanțele la salariu au început în octombrie 2014. Peste două luni, muncitorii au fost trimiși în concediu forțat, fără să fie anunțat șomaj tehnic. Drept urmare, ei nu au fost salarizați pentru această perioadă, deși administrația și-a ridicat remunerarea. La presiunea Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Construcții Sindicons, care a susținut muncitorii, ministerul de resort a operat schimbări la nivel de conducere a unității și situația a început ușor să se redreseze spre sfârșitul anului 2015. În 2016 însă, situația la întreprindere nu s-a îmbunătățit.

Julieta Savițchi
19/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii