/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Mirosul urât a revenit. Lucrările de reconstrucție a Stației de Epurare nu au fost efectuate nici măcar pe jumătate

19 decembrie 2019, ora 11:42

Problema mirosului urât, dată uitării în ultimul timp, continuă să fie nerezolvată. Iar, odată cu dezmorțirea vremii, în capitală a revenit putoarea. Imaginile pe care le-am surprins în locul unde apa epurată deja se revarsă în râul Bâc sunt de-a dreptul uimitoare. Din cauza detergenților, spuma ajunge chiar și la trei metri. Între timp, Stația de Epurare se află în reconstrucție. Însă, deși lucrările ar urma să se încheie la vară, responsabilii întreprinderii se îndoiesc că termenul va fi respectat.

Una dintre cauzele mirosului urât din Chișinău sunt zeci de tone de nămol, depozitate pe pământul din jurul stației de epurare. Aici urmează să fie construite patru rezervoare, însă doar unul este gata. Nu doar acestea ne vor ajuta să scăpăm de mirosul înțepător, spun specialiștii.

„Stația principală de pompare, deznisipătorul și hala de prelucrarea a nămolului vor fi ermetic închise și aerul va fi tratat suplimentar ca să nu emane miros în atmosferă”, Adrian Cecan, director tehnic adjunct S.A Apă Canal.

Însă, din cauza că acestea nu funcționează pe perioada lucrărilor de renovare, apa este mai murdară și conține substanțe chimice și nămol într-o concentrație mai mare.

Pe perioada de modernizare de acum, azotul și fosforul nu se înlătură deoarece sunt niște instalații specifice, pentru care trebuie construită cu totul o altă stație nouă”, Arcadie Rusnac, șeful Departamentului Controlul Calității S.A Apă Canal.

Deși, conform proiectului, lucrările ar urma să fie gata la vară, responsabilii spun că nu vor reuși să respecte termenul. De aceea, nu este clar când stația va fi complet reparată. Până atunci, apa va continua să fie murdară, iar aerul – greu de respirat.

Aici este locul unde, așa zisa apă epurată se revarsă în râul Bâc. Din fericire, vremea rece de afară face ca mirosul să nu fie atât de înțepător. Însă, apa produce atât de multă spumă, încât aproape se scurge peste gard”, Diana Popa, reporteră TV8.

A trecut mai bine de o săptămâna iar spuma de la stația de epurare a ajuns să fie de două ori mai mare decât mine. Specialiștii spun că de vină sunt detergenții care se găsesc în apă” Diana Popa, reporteră TV8.

„Apa conținând detergenți, care au concentrație mai mare de cationi, care în Moldova nici nu se reglementează, nici nu se măsoară, ei fac spumă. -De ce este un miros atât de urât, dacă apa deja este epurată? -Apele uzate întotdeauna au miros”, Arcadie Rusnac, șeful Departamentului Controlul Calității S.A Apă Canal.

Revenirea putorii, odată cu încălzirea vremii, a fost remarcată și de chișinăuieni.

„Acum se simte încă mai puternic”.

„Din când în când, sigur”.

„Mirosul cela se va întoarce vara, evident, ca și în fiecare an, eu sunt sigur”.

„Desigur că da. Din cauza deșeurilor și celor ce se întâmplă în râul Bâc”.

Responsabilii spun că oricât de modernă nu ar fi stația de epurare, singura soluție este ca toți agenții economici să-și construiască propriile stații mici. În lipsa lor, firmele aruncă deșeurile în canalizare, mai ales când nu le vede nimeni, cum ar fi noaptea sau în weekenduri.

Concentrația la suspensie dacă avem ziua 300-400 mg, noaptea avem 1000, iar în zilele de odihnă avem și 3000”, Arcadie Rusnac, șeful Departamentului Controlul Calității S.A Apă Canal.

Scandalul legat de mirosul urât din Capitală a luat amploare în luna septembrie. Atunci, Agenția de Mediu a anunțat că parametrii apei depășesc norma admisibilă de zeci de ori, iar Procuratura Generală a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a circumstanțelor. Purtătorul de cuvânt al Procuraturii ne-a zis că până acestea nu s-au soldat cu vreun rezultat, întrucât continuă procesul de acumulare a probelor. Staţia de epurare a apelor uzate din municipiul Chișinău activează de aproape cinci decenii, iar utilajul de aici este uzat în proporție de 90 la sută. Acum aceasta este modernizată de o firmă germană. În total, proiectul de reabilitare costă peste 24 de milioane de euro, oferite de Uniunea Europeană. Jumătate din sumă va trebui întoarsă timp de zece ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram