‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducerea piersicului plat va fi studiată de horticultorii de pe ambele maluri ale Nistrului

Producerea piersicului plat va fi studiată de horticultorii de pe ambele maluri ale Nistrului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Asociațiile „Moldova Fruct” și „Dnestrovskii Fruct” anunță lansarea proiectului: „Platforma de cooperare a pomicultorilor de pe ambele maluri ale Nistrului în creșterea competitivității fructelor lor pe piețele tradiționale și alternative”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului – UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

În cadrul proiectului mai mulți producători de fructe, membri ai celor 2 asociații, vor studia cultura piersicului plat, care în ultimii ani se bucură de o cerere în creștere pe piețele tradiționale și în UE.

Eugeniu Bumacov, manager de program, specialist agrobusiness în cadrul Moldova Fruct, a informat că implementarea proiectului va contribui la crearea noilor modele de business în domeniul producerii fructelor sâmburoase după experiența celor mai avansate tehnologii existente în UE. Aceste modele vor oferi alternative pomicultorilor specializați în producerea merelor, care își vor diversifica sortimentul de fructe comercializate, asigurându-și încasări pe termen lung din comercializarea fructelor.

„Producătorii de pe ambele maluri ale Nistrului vor participa împreună la un șir de activități: seminare, schimb de experiență, misiuni de asistență organizate cu expert internațional, o vizită de studiu în Spania. Piersicul plat este o cultură de perspectivă, cu o valoare adăugată sporită, însă necesită tehnici speciale de cultivare. Anume în acest scop expertul internațional va acorda asistență producătorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, ca ei ulterior să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a obține producție calitativă și competitivă pe piețele de export”, a spus Eugeniu Bumacov.

Activitățile comune ale pomicultorilor vor contribui la impulsionarea relațiilor interpersonale dintre oamenii de afaceri și specialiștii din domeniul de producere de pe ambele maluri.

Proiectul va facilita diversificarea sortimentului de fructe prin introducerea soiurilor plate de piersici și nectarine, care vor oferi posibilitatea pomicultorilor de pe ambele maluri ale Nistrului să fie competitivi pe piețele UE. În paralel, pomicultorii vor stabili relații cu comunitatea de experți din domeniul fructelor din UE.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›