Mai mulți activiști au protestat la Guvern și au cerut ratificarea Convenției de la Istanbul
Social 19 decembrie 2019, 00:14 | 774

Reprezentanții societății civile au manifestat astăzi în fața Guvernului, cerând ratificarea neîntârziată a Convenției privind combaterea violenței împotriva femeilor. Concomitent, alți activiști au susținut o conferință de presă, unde au declarat că sunt împotriva violenţei, dar Convenția nu este o soluţie. Pe 9 decembrie, Guvernul intenționa să aprobe documentul pentru ratificare, dar în scurt timp a exclus subiectul de pe ordinea de zi.

Potrivit protestatarilor, violența împotriva femeilor încalcă grav drepturile fundamentale la libertate, viață, securitate, demnitate și că acest lucru nu poate fi ignorat. Cei care cer ratificarea Convenției privind combaterea violenței împotriva femeilor, cunoscută drept Convenția de la Istanbul, afirmă că acesta este documentul cel mai eficient pentru combaterea violenței împotriva familiei.

La manifestație au venit și doi deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Amânarea ratificării Convenției pare a fi o anulare, consideră aceștia.

Alți activiști cred că această Convenție de la Istanbul generează probleme...

Republica Moldova a semnat Convenția de la Istanbul în februarie 2017, însă până în prezent nu a ratificat acest document. Pe 9 decembrie, premierul Ion Chicu a declarat că la ședința Executivului din 11 decembrie va aproba ratificarea Convenției de la Istanbul și va trimite proiectul de lege în Parlament. Ulterior, Guvernul a exclus subiectul de pe ordinea de zi a ședinței. L-am sunat pe Ion Chicu să ne explice, dar acesta nu ne-a răspuns la apel. 

Opinia ta contează. Comentează!