image
Sursa foto: udgtv.com

Acuzată de parţialitate, BBC se confruntă cu probleme de finanţare

Abia confirmat în funcţia de prim-ministru, Boris Johnson atacă emblematicul grup audiovizual public BBC, pe care îl acuză că a luat poziţie împotriva conservatorilor în alegerile legislative, ameninţând cu reducerea subvenţiilor, relatează AFP.

Liderul conservator i-a cerut secretarului Trezoreriei Rishi Sunak să revizuiască finanţarea grupului public, a confirmat acesta din urmă duminica trecută. În vizor se află taxa radio-TV, principala sursă de venit pentru instituţie, care are peste 2.000 de jurnalişti în întreaga lume.

Johnson, care dispune acum de o majoritate mare în parlament, ar putea scădea suma - în prezent de 154,50 lire sterline pe an (178 euro) - în cursul următoarei renegocieri a acordului cu BBC, programată pentru 2022.

Până atunci, premierul şi-a exprimat speranţa ca neplata acestei taxe, considerată până acum o infracţiune pedepsită cu o amendă de 1.000 de lire sterline (1.183 euro), să fie reclasificată în contravenţie, ceea ce ar duce la amenzi mai mici.

Cu 6% din gospodăriile britanice în "ilegalitate", aceasta ar determina un deficit de încasări de 200 de milioane de lire sterline (237 de milioane de euro), potrivit cotidianului britanic The Guardian. Dar ar permite în schimb o degrevare a tribunalelor supraaglomerate: aproximativ 130.000 de persoane ar fi fost puse sub urmărire în 2018 pentru neplata acestei contribuţii.

Premierul a criticat BBC în special pentru felul în care a tratat campania legislativă, apreciind că aceasta a fost lipsită de obiectivitate şi a arătat preferinţe editoriale clare, prin ''acoperirea exagerată'' a unor evenimente nefavorabile pentru consevatori.

Dar, potrivit expertului media Ivor Gaber, de la Universitatea din Sussex, această acuzaţie împotriva BBC este de fapt o ''răzbunare'', în special pentru ''atacul ad hominem'' lansat de jurnalistul său vedetă Andrew Neil la adresa premierului, care a evitat un interviu cu acest temut jurnalist politic, spre deosebire de alţi lideri de partid.

De atunci, Boris Johnson ar fi interzis, potrivit media, miniştrilor săi să participe la emisiunea matinală ''Today'' difuzată de BBC Radio 4.

Adesea poreclită afectuos ''Mătuşica'' (''Auntie'') de către britanici, BBC este o veritabilă instituţie în această ţară, ceea ce i-a adus însă frecvent atacuri.

''De la doamna Thatcher, guvernele conservatoare au încercat în mod constant să reducă finanţarea" BBC, a declarat pentru AFP Jean Seaton, profesoară de istoria mass-media la Universitatea din Westminster. ''Dar ceea ce este periculos acum este că şi laburiştii atacă BBC'', a adăugat ea, considerând că este vorba de ceva neobişnuit.

Astfel, deputatul laburist Andy McDonald nu a ezitat să acuze BBC că a jucat ''în mod deliberat'' un rol în înfrângerea grea a partidului său."Dacă BBC crede că s-a comportat imparţial, chiar cred că trebuie să se uite în oglindă", a declarat el luni pentru unul din posturile de radio ale companiei.

Prezentatorul Huw Edwards a respins aceste atacuri, apreciind că ''scopul lor real (ar fi) să submineze încrederea'' în grupul audiovizual.

În timp ce 20% dintre britanici consideră că jurnaliştii BBC nu spun adevărul, potrivit unui studiu publicat luni de Yougov, atitudinea premierului este ''periculoasă'', a menţionat Jean Seaton.

''Ne aflăm în mod clar în mijlocul unui război de dezinformare, deci de ce să atacăm unul dintre instrumentele care fac posibilă lupta împotriva acesteia?'' , se întreabă cercetătoarea, în opinia căreia acest lucru ar servi intereselor particulare ale unor lobby-uri sau ale concurenţei

Cele 3,7 miliarde de lire sterline pe care BBC le-a primit anul trecut reprezintă un venit de invidiat.

"BBC nu poate justifica plata obligatorie a acestei taxe pentru cei care nu-i folosesc decât rareori serviciile", a comentat marţi cotidianul conservator The Times, apreciind că această instituţie, care se străduieşte să atragă un public mai tânăr, ar trebui să se îndrepte către un sistem de abonamente după 2027.

Subliniind că modelul de finanţare al BBC ''nu este perfect'', Jean Seaton avertizează totuşi împotriva unei astfel de idei, apreciind că promotorii săi,''luând în considerare banii aflaţi în joc, sunt mai puţin interesaţi de creşterea BBC decât de declinul său''.

Noutăţile partenerilor

comentarii: