Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.12.2019

Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a participat la Reuniunea Comitetului mixt al CEFTA

Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a participat la Reuniunea Comitetului mixt al Acordului Central European al Comerțului Liber (CEFTA), care a avut loc astăzi, 18 decembrie, la Tirana, Albania.

În cadrul Reuniunea Comitetului mixt CEFTA au fost adoptate un șir de decizii ce țin de interacțiunea politicilor comerciale în domeniul facilitării comerțului în regiune. Astfel, astăzi a fost adoptat Protocolului Adițional 6 privind comerțul cu servicii la Acordul de Amendare și Aderare la Acordul Central European de Comerț Liber. Scopul Protocolului reprezintă liberalizarea comerțului cu servicii între Părțile CEFTA și dezvoltarea unor relații economice armonioase, prin asigurarea condițiilor corecte pentru desfășurarea unei concurențe loiale, ca urmare contribuind la eliminarea barierelor din calea comerțului, precum și crearea condițiilor pentru atragerea investițiilor străine în țările membre, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Reuniunea Comitetului mixt CEFTA se desfășoară, de regulă, în cadrul evenimentului anual CEFTA Week, găzduit de țara care deține Președinția CEFTA.

Menționăm că, Republica Moldova a devenit membru cu puteri depline a Acordului CEFTA în anul 2007.

Schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu Părțile CEFTA reprezintă o continuă tendință de creștere.  În anul 2018, exporturile Republicii Moldova către Părțile membre CEFTA au constituit 25 473 mii de dolari SUA, comparativ cu 18 100 mii de dolari SUA în 2017. Importurile din Părțile membre CEFTA în 2018 au însumat valoarea de 34 740 mii de dolari SUA, comparativ cu 23 969 mii dolari de SUA din 2017.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus