(video) Protest în roșu la Guvern: Activiștii cer ratificarea Convenției care apără femeile de violența în familie

Un grup de activiști civici au protestat împotriva tergiversării ratificării Convenției de la Istanbul de către Guvernul Republicii Moldova. „Ratificați! Nu trișați”, au scandat activiștii adunați în fața clădirii Guvernului. Conform unui sondaj recent, 41% din respondenții bărbați consideră că sunt momente când femeile trebuiesc bătute, menționează aceștia.

„Dacă o femeie a fost hărțuită sexual, atunci ea ajunge a fi considerată vinovată. Dacă a fost bătută sau violată – ea a provocat agresorul. Dacă divorțează, înseamnă că ea nu a putut păstra familia. Dacă și-a refăcut viața după divorț – e o curvă. Dacă a ajuns într-o funcție înaltă – tot e curvă. Dacă apără o victimă a violenței în familie, de rând cu aceasta, este și ea o curvă. Pe 28 noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamnă violența împotriva femeilor și solicită Consiliului Europei să încheie de urgență ratificarea UE a Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul”, menționează activiștii.

„Deputații europeni condamnă atacurile și campaniile împotriva Convenției din unele țări, care se bazează pe interpretarea în mod deliberat și prezentarea falsă a conținutului acesteia în fața publicului, spun ei. Deputații solicită Comisiei să adauge combaterea violenței bazate pe gen ca prioritate în următoarea strategie europeană de gen”, mai adaugă protestatarii.

De cealaltă altă parte, un grup de organizații non-guvernamentale își exprimă nemulțumirea față de prevederile Convenției de la Istanbul și se declară contra semnării acesteia fiind nemulțumiți de sintagma „ideologiei de gen”, potrivit căreia, nu este important cum ne-am născut, ci cum ne identificăm. Ei susțin că în doar două zile au adunat 5.000 de semnături ale cetățenilor care nu vor ca Moldova să ratifice Convenția.

„Această convenție a fost pregătită foarte viclean, de către juriștii de la Consiliul Europei, pentru a lovi în tradițiile țărilor creștine, ascunzându-se după scopuri nobile. Avem deja coduri de legi menite să apere femeile din țara noastră”, a declarat Igor Sîrbu, reprezentant al Mișcării de Tineret Vioevod.

„Țările semnatare se obligă să recunoască genul ca un contruct social, indiferent de sexul biologic al persoanei. Ești femeie sau bărbat în funcție de ce alegi. De facto, se promovează aspecte care contravin valorilor spirituale a majorității populației Republicii Moldova”, a menționat Alexandru Covalschi, reprezezentantul ONG-ului Planeta Curată.

„Violența în familie trebuie anihilată, însă Convenția de la Istanbul nu este o soluție. Susținem decizia Guvernului Chicu de a suspenda ratificarea acesteia și mizăm pe maturitatea Cabinetului de Miniștri”, au subliniat reprezentanții ONG-urilor.

La 6 februarie 2017, Republica Moldova a semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și ca Convenția de la Istanbul, alături de alte 45 de state. Până în prezent, aceasta a fost ratificată de 34 de state membre ale Consiliului Europei.

Convenția de la Istanbul prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și violenței domestice, inclusiv prin urmărirea penală a autorilor acestui tip de crime.


Pub