Ultima oră! Fiica fostului director „Orizont” din Moldova, reținută în România, la cererea regimului Erdogan

O profesoară turcă de la Liceul Internațional de Informatică din București a fost reținută în această dimineață de poliția română, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile turce. Aceasta ar fi fiica fostului director al liceelor „Orizont” din Moldova, informează G4media.ro.

Foto: ICHB

Potrivit publicației, tânăra se numește Bușra Zeynep Șen și are 24 de ani. Este căsătorită cu un cetățean român, și el profesor în același liceu.

„Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, se arată în comunicat al liceului, citat de G4media.

Bușra Zeynep Șen, în vârstă de 24 de ani, este audiată la Parchet, iar în cursul zilei urmează să fie dusă la Curtea de Apel București, unde se va judeca mandatul de extrădare.

UNIMEDIA amintește că autoritățile Republicii Moldova au admis cererea de extrădare a șapte cetățeni turci, care au fost expulzați din țara noastră la începutul lunii septembrie, 2018. Toți cei șapte cetățeni ai Turciei erau profesori la liceele Orizont din Moldova.

În Turcia profesorii au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara grup terorist și responsabilă pentru lovitura de stat din Turcia din 2016.

Modul netransparent de expulzare a cetățenilor turci a stârnit critici dure la nivel internațional. Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.

La 11 iunie curent Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului și a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor străini.

Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Potrivit șefului Comisiei Securitate Naționale a Parlamentului, Chiril Moțpan, toată operațiunea de expulzare a celor 7 profesori turci a fost executată direct de către fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga, la indicația și sub coordonarea fostului șef al serviciului, Vasile Botnari.

Zilele trecute, un profesor turc din Bosnia Herzegovina a fost reținut de asemenea la cererea Ankarei, dar instanța din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul Fatih Keskin, amintește G4media.

Și în Turcia Erdogan desfășoară o amplă campanie de epurare. Procuratura din Ankara a emis ieri mandat de reținere pentru 260 de persoane, pentru presupusele legaturi cu mişcarea Gulen, iar astazi procuratura din İzmir a emis un alt mandat pentru 221 de persoane, potrivit presei turce.


Pub