Startup-urile – cheia dezvoltării antreprenoriale în Moldova

Investițiile în dezvoltarea antreprenoriatului pot transforma esențial viitorul unei țări. Anume antreprenorii sunt cei care au curajul să adopte inovații și să-și folosească în mod inteligent ideile, în baza cărora construiesc afaceri cu impact local, regional sau internațional. Un exemplu relevant este Estonia – țară care a demonstrat în ultimii ani că susținerea startup-urilor în domeniul TIC poate îmbunătăți viața cetățenilor, dar și aduce o contribuție importantă la economia țării. Estonia s-a făcut renumită prin startup-uri precum Skype și TransferWise, iar aceste povești de succes i-au inspirat și pe alții să înființeze afaceri.

Foto: Tekwill

Pași importanți în acest sens au fost făcuți și în Moldova în ultimii ani (crearea spațiilor de co-working, programe de training pentru fondatorii startup-urilor în domeniul gestionării afacerilor, accesului la investiții, marketing etc.), iar rezultatele nu s-au lăsat mult așteptate. Actualmente circa 15 mii de persoane sunt angajate în sectorul IT, iar conform datelor Tekwill circa 120 startupuri activează în Moldova. Micile afaceri au furnizat noi oportunități și modele de angajare și au dezvoltat aptitudinile tinerilor. Totodată, i-au încurajat să rămână acasă și să-și folosească potențialul pentru dezvoltarea economică a țării.

Zeroqode – startup-ul moldovenesc care creează aplicații mobile „fără a scrie cod”

Tekwill / Sursa:Tekwill

Un exemplu de succes este startup-ul Zeroqode, care a fost lansat acum trei ani în Republica Moldova. Doi tineri, unul din Kazahstan și altul din Uzbekistan s-au întâlnit într-un spațiu de coworking din Chișinău și au creat o platformă cu o gamă de produse fără cod: șabloane, cursuri, servicii de dezvoltare etc. Tehnologia fără cod face lansarea unor noi aplicații, startup-uri sau produse de 10 ori mai rapidă, fără a fi necesare abilități de programare sau fond tehnic. Echipa a pornit cu 3 persoane și 20 de produse, iar în mai puțin de doi ani a devenit lider internațional în nișa de dezvoltare web fără cod. Tinerii au ales un domeniu neexplorat, lansându-se cu investiții minime în „marea aventură” a antreprenoriatului.

Vlad Larin, cofondator Zeroqode: „Noi am început să oferim servicii de consultanță, să facem proiecte nu prea mari și pas cu pas ne-am format echipa. Iar acum creăm produse fără cod și îi ajutăm și pe alții să implementeze asemenea produse. Lucrăm cu clienți din toată lumea, inclusiv din țări exotice, precum Argentina, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă ș.a.”

Echipa Zeroqode s-a remarcat atunci când a câștigat votingul Wildcard, drept cel mai bun startup al zilei în cadrul competiției TechCrunch Disrupt, desfășurată în 2017 la Berlin. Participând la eveniment cu susținerea proiectului Tekwill, a reușit să se diferențieze printre cele aproape 500 de startup-uri și să convingă publicul că merită interesul și atenția sa. Pe lângă faptul că a fost intervievată de platforma TechCrunch după ce a câștigat concursul „simpatia publicului”, echipa Zeroqode a stabilit legături cu câteva companii interesate să-și externalizeze serviciile de dezvoltare a aplicațiilor web și să le încredințeze startup-ului din Moldova. A identificat și câțiva potențiali parteneri gata să îi promoveze serviciile și produsele.

Tekwill încurajează dezvoltarea antreprenoriatului

Tekwill contribuie la dezvoltarea comunității antreprenoriale din Moldova prin susținerea startup-urilor TIC. În acest sens, organizează activități B2B care vizează consolidarea beneficiilor IT față de utilizatori, ajută IMM-urile să înțeleagă rolul IT, să identifice și să adopte noi instrumente de marketing și dezvoltare. De asemenea, desfășoară evenimente de generare a ideilor, programe de mentorat cu traineri și experți naționali și internaționali, activități de consultanță, activități de rețea pentru consolidarea comunității ș.a. Printre proiectele realizate de Tekwill sunt: Startup Academy – un program conceput pentru identificarea, stimularea și creșterea potențialului inovativ și de afaceri al tinerilor antreprenori; Startup Weekend Moldova, unde tinerii testează întreg procesul de creare a unui produs – de la idee la prototip și plan de afaceri; TechVillage unconference, care ghidează startup-urile recent create, conectându-le cu investitorii naționali și internaționali; „Tekwill Travellers”, care vizează încurajarea startup-urilor să acceseze oportunități de afaceri internaționale prin participarea la evenimente, conferințe și expoziții.

Pe parcursul ultimilor ani, Tekwill a sprijinit 429 de inițiative educaționale și 388 de inițiative antreprenoriale, devenind una dintre cele mai de succes inițiative în domeniul tehnologiei din Moldova. A ajutat peste 406 de echipe să-ți îmbunătățească afacerile, să creeze oportunități și să caute investiții. În total, a instruit și orientat peste 43 de mii de persoane.

Tekwill / Sursa:Tekwill

Ana Chirița, director, Proiectul „Tekwill”: „Tekwill a reușit să se poziționeze ca o carte de vizită a domeniului IT din Moldova, proiect centrat inclusiv pe dezvoltarea capitalului antreprenorial tehnologic din Moldova. Creăm un mediu progresiv pentru tineri și specialiștii IT, un mediu în care au acces la programe și evenimente de educație antreprenorială, dar și dispun de oportunități pentru a accesa servicii de susținere a businessurilor, identificarea surselor potențiale de finanțare și dezvoltare. Suntem siguri că aceste activități vor îndemna tinerii să-și creeze afaceri acasă și să contribuie astfel la dezvoltarea economiei Moldovei.”

USAID și Guvernul Suediei – parteneri strategici pentru antreprenoriatul din Moldova

Programele Tekwill sunt susținute de partenerii strategici ai Proiectului, USAID și Guvernul Suediei, care urmăresc să asigure un impact maxim asupra economiei Moldovei, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale, în conformitate cu nevoile industriei.

Daniel Thomson, Șeful Departamentului Creștere Economică, USAID Moldova: „USAID crede în potențialul Moldovei și sprijină antreprenoriatul TIC – una dintre cheile succesului în multe țări. Există startup-uri moldovenești care au reușit să obțină finanțări importante prin asistența Tekwill și programe care își propun să continue eforturile și să dezvolte ecosistemul. Odată cu viitoarea expansiune regională Tekwill, USAID va sprijini mai multe echipe, contribuind astfel la creșterea economică a Moldovei.”

Oxana Paierele, Coordonatore de programe, Ambasada Suediei în Republica Moldova: „Succesul antreprenorial se construiește pe baza efortului comun al sectorului privat, mediului academic și sprijinului guvernamental. Din acest considerent, Suedia susține colaborarea între acești trei piloni de bază pentru dezvoltarea antreprenoriatului și crearea noilor oportunități pentru tineri acasă. Acest fapt duce inevitabil la creșterea nivelului de viață a cetățenilor și dezvoltarea durabilă a economiei țării.”

Tekwill a fost deschis în anul 2017, având drept scop principal crearea premiselor de dezvoltare a sectorului IT și alinierea acestuia la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază al Proiectului „Tekwill”, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.


// console.log('no ads situation')