Delegația Parlamentului se află la cea de-a VII-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană

Delegația Parlamentului Republicii Moldova se află la cea de-a VII-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, ce are loc în zilele de 18-19 decembrie curent, la Parlamentul European, la Strasbourg.

Foto: Mihai Popșoi/facebook

Din delegația Parlamentului face parte copreședintele Comitetului, Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului, Igor Munteanu - vicepreședintele Comitetului, președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Gaik Vartanean - vicepreședintele Comitetului, membrul Comisiei politică externă și integrare europeană, și Serghei Sîrbu - membrul Comitetului, membrul Comisiei juridice, numiri și imunități.

În deschiderea reuniunii vor avea discursuri copreședinții Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova europarlamentarul Siegfried Mureșan și vicespeakerul moldovean Mihail Popșoi.

Delegația Republicii Moldova la Strasbourg / Sursa:Mihai Popșoi/facebook

În prima zi s-a discutat despre relațiile dintre Moldova și UE prin prisma realizării Planului național pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum și preluarea experienței UE. De asemenea, au fost abordate reformele din domeniul economic, în special îmbunătățirea climatului de afaceri, precum și situația actuală în sistemul bancar.

În cea de-a doua zi a reuniunii discuțiile se vor axa pe consolidarea reformelor democratice și a statului de drept, reformele în domeniile justiției și administrației publice, dar și asupra luptei împotriva corupției.

Delegația RM la Strasbourg / Sursa:Mihai Popșoi/facebook

Totodată, Comitetul va dezbate respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, inclusiv libertatea mass-media și reformă audiovizuală. Cooperarea cu societatea civilă în cadrul implementării Acordului de Asociere, progresul și dificultățile în procesul de soluționare a problemei transnistrene sunt alte două subiecte de pe agenda reuniunii Comitetului.

În încheierea reuniunii, va fi adoptată Declarația finală și recomandările Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova la 2 iulie 2014, iar de către Parlamentul European - pe 13 noiembrie 2014.


Pub